Cum îi protejăm pe cei mici în zilele caniculare?

Soarele, bun prieten al copilului, pentru că ii asigura vitamina D necesară creșterii, se poate transforma în zilele caniculare într-un dușman de te­mut!

Specialiștii au câteva recomandări, pentru a-i ajuta pe cei mici să facă față mai bine temperaturilor ridicate!

sun_protection

•Hainele!

Copiii trebuie să fie îmbrăcați cu hăinuțe ușoare, tricouri și pantaloni scurți, rochițe, realizate din materiale care respiră!

• Fiți prudenți în mașină!

Chiar și cu aer conditionat, copiilor le poate fi extrem de cald în mașină!  Evitați husele groase și orice alte pături și minimizați pe cât posibil expunerea la soare! Încercați să parcați tot timpul mașina la umbră iar scaunul auto special pentru copii să fie așezat la mijlocul banchetei cât mai departe de fereastra! Dacă aveți de gând să mergeți cu mașina pentru o perioadă lungă de timp, opriți periodic și asigurați-vă că micuțului nu îi este prea cald. Evitați pe cât posibil plimbările cu mașina la orele de vârf!

• Somnul!

Scoateți bara de protecție de la patul copilului dacă se poate, pentru a maximiza fluxul de aer! Puteți folosi fără probleme un ventilator pentru ca aerul să circule în camera în timp ce copilul doarme. Păturile groase, pernele, jucăriile de pluș nu au ce să caute în pătuțul copilului! Mai ales pe vreme caniculară… Temperatura ideală pentru copil, atunci când acesta doarme este de 18-20 de grade…Dar este aproape imposibil să obțineți asemenea valori în plină vară!

Puteți deschide aerul condiționat. Ideal este să bată în altă cameră iar aerul să circule. Aparatul se poate afla chiar în camera copilului dar aveți grijă să nu fie îndreptat spre acesta. Dacă nu bate corespunzător, puteți să îl lăsați deschis cu 2, 3 ore înainte de ora de culcare și apoi să-l închideți. Despre temperatura optimă, în camera copilului, am scris aici! Iar despre măsuri de siguranță a somnului, aici și aici!

• Hidratarea!

Sugarii si copii mici au un risc crescut de deshidratare. Activitatea lor metabolică intensă determină producerea unei cantități mari de căldură, iar suprafața cutanată prin care se realizează evaporarea, raportată la masa corporala, este mare. Acest risc este mult mai crescut în condiții de temperatură crescută a mediului ambient. Procentul de apă din organismul copilului este de 70-80%, față de 60-70% în organismul adultului.
De asemenea, deshidratarea este mult mai severă și greu de controlat la copil datorită imaturității mecanismelor sale de aparare și a lipsei de colaborare!

Pentru copiii sub 6 luni, cantitatea de lapte matern sau formula sunt de obicei suficiente pentru a le oferi toată hidratarea de care au nevoie! Nu trebuie să le oferiți apă sau ceai suplimentar! Daca bebelusul este alimentat natural, atunci mama trebuie să se hidrateze foarte bine printr-un consum cât mai mare de apă, ceai, compot! Dacă sunteți preocupați de deshidratare sau observați că scutecele umede se împuținează, discutați cu medicul pediatru!

Sloganul adresat adulților „beti 2-3 litri de lichide zilnic” și care se poate traduce „administrati copiilor 100-150 ml/kg-corp de lichid zilnic” devine foarte important vara!

Copiii mai mari, pot consuma nu doar apă ci și fructe! Acestea reprezintă o sursă excelentă de apă, deci și de hidratare. În plus, sunt foarte gustoase și greu de refuzat de către micii pofticioși. De exemplu, pepenele rosu conține apă in proportie de peste 90%. Bogat în vitamine, pepenele roșu apără organismul celui mic de infecții, prin formarea de anticorpi. Din lista fructelor care hidratează organismul copilului nu ar trebui să lipsească nici pepenele galben, portocalele, mandarinele sau grapefruitul! Și sucurile naturale contribuie la păstrarea unui nivel optim de hidratare. Se recomandă ca sucurile sa fie preparate în casă, din ingrediente proaspete!

Pentru copilașii mai mari, puțină apă și câteva pahare de plastic sunt tot ce aveți nevoie pentru a transforma cada din baie într-o distracție răcoroasă , mai bine zis o „piscină” interioară! 🙂 Astfel îi protejați de soare! Când trec orele de vârf puteți să le umpleți o piscină de plastic cu apă, pe terasă sau în curte! Dar obligatoriu, trebuie să poarte pălărie!

• Pielea!

Bebelușii se pot arde după doar câteva minute de expunere la soare! Iar studiile au arătat că expunerea la soare în timpul copilariei este legată apariția cancerului de piele la maturitate, așa că este foarte important să protejăm copilul atunci când se joacă afara!

AAP recomandă ca sugarii mai mici de 6 luni să nu fie lăsați în lumina directă a soarelui și ar trebui să evitați folosirea cremelor cu protecție solară cu excepția cazurilor când locurile umbroase sau hainele ușoare nu sunt disponibile.

După vârsta de 6 luni, puteți folosi protecție solară pe copil ori de câte ori se joacă afară. Pălăriile și îmbrăcămintea ușoară de protecție ar trebui să fie utilizate atunci când este cazul pentru a asigura o protecție suplimentară!

Atunci când alegeți protecție solară, alegeți pentru copii creme cu SPF 25 (minim) și etichetate ca fiind cu „spectru larg”, deoarece protejează împotriva mai multor tipuri de raze UV. Atunci când se aplică protecție solară, urmați instrucțiunile cu atenție, pentru a maximiza eficiența! Cel mai bine este să se aplice crema cu 30 minute înainte de a merge în afara astfel încât să aibă timp să acționeze!

Razele UV sunt cele mai intense în zilele de vară, între orele 10:00 și 16:00. Pentru a minimiza expunerea, joaca afară ar trebui să aibă loc dimineața devreme sau seara.

Nisipul, betonul și apa reflectă lumina soarelui și cresc expunerea, astfel încât trebuie să fiți foarte precauți atunci când joacă are loc pe sau în apropierea acestor suprafețe!

Razele UV care provoacă leziuni ale pielii sunt încă prezente atunci când cerul este acoperit de nori! Pălăriile de protecție solară, îmbrăcămintea ușoară și umbrelele de soare ar trebui să fie în continuare folosite, chiar dacă afară nu este luminos și însorit!

Poate nu vor fi acceptați foarte ușor, dar ochelarii de soare cu protecție UV ajută la protejarea ochilor copiilor noștri!

Joaca afară este o modalitate foarte bună pentru a explora lumea și a dezvolta abilități motorii! Aceste sfaturi ne pot ajuta pe noi și pe copiii noștri să avem o vara distractivă și interesantă, chiar și atunci când e cald afară!

American Academy of Pediatrics, Committee on Environmental Health. Ultraviolet Light: A Hazard to Children. Pediatrics. 1999:104(2)328-332
Balk SJ, the Council on Environmental Health and Section on Dermatology. Ultraviolet Radiation: AHazard to Children and Adolecents. Pediatrics. 2011:127(3);e791-e871.

Lasă un comentariu