De cât timp este nevoie pentru a învăţa limba germană?

Pentru că în ultima vreme v-am tot povestit despre cursul de germană şi pentru că prietenii m-au întrebat cam de cât timp este nevoie pentru a învăţa limba germană aici, o să vin astăzi cu câteva lămuriri.

Cursul la care mergem noi este organizat de o Universitate de Stat (Volkshochschule). Este și un curs de integrare, nu numai unul de limbă. Are marele avantaj că se ţine exclusiv în germană încă de la primele module. Adică nu se pronunţă nici un cuvânt în engleză sau în alte limbi. Ar fi şi imposibil, pentru că la curs vin oameni de toate naţionalităţile: francezi, români, spanioli, olandezi, thailandezi, africani, ruşi etc şi nu toţi ştiu engleza. Ar fi un adevărat „Turnul Babel”. Oricum, înainte să apară profesoara la curs, se cam creează această senzaţie. Cei care vorbesc aceeaşi limbă se grupează şi nu vă puteţi imagina ce spectacol are loc în sală :). De foarte multe ori însă, dacă avem ceva important de comunicat tuturor, trecem rapid pe germană şi iată cum ne înţelegem minunat unii cu alţii, atâtea seminţii!

Este o experienţă interesantă, trebuie să recunosc! Acest curs are avantajul că este deschis, liber, se poate comunica mult. Atunci când cineva naşte o discuţie, aproape niciodată nu este întrerupt. Ţi se oferă minunata oportunitate de a exersa germana. Poate vă întrebaţi cum este la primele ore, când porneşti de la zero, adică nu ştii nici măcar un cuvânt. Acum este deja simplu: dacă în texte apar cuvinte noi, se explică în germană şi nu mai este nici o problemă de înţelegere. Sinceră să fiu, nu ştiu exact cum era la primele cursuri, pentru că eu am intrat la nivelul trei, dar soţul meu mi-a povestit că, pur şi simplu, prin gesturi, erau descrise anumite obiecte sau situaţii. În plus, stăteau toţi cursanţii cu dicţionarele pe masă. Şi dacă totuşi nu înţelegeau un cuvânt, se uitau în dicţionar şi îşi notau traducerea. Astfel au învăţat fără nicio problemă.

Deunăzi consideram acest curs foarte bun, deoarece comunici mult şi te ajută la integrare. După un timp însă, am început să cred că, dacă doreşti să ştii o germană perfectă, profesionistă, este nevoie de un curs ceva mai special şi de foarte mult timp petrecut printre nemţi.

Cred totuşi că dacă faci studiu individual intensiv şi dacă mai mergi şi la Volkshochschule, până la urmă reuşeşti să înveţi suficient pentru a-ţi găsi un job.

Nu pot să răspund la întrebarea adresată: „cât timp îţi trebuie ca să înveţi germana astfel?”. Depinde foarte mult de dedicare, de timpul liber şi aşa cum am mai spus, de studiul individual intensiv. Eu pot spune cum a fost în cazul meu: am învăţat singură o lună de zile, la modul cel mai chinuitor cu putinţă :), pentru a putea ajunge la nivelul la care era soţul meu atunci. Vă imaginaţi că nu a fost simplu având în vedere că el era aici de un an şi jumătate, făcuse deja două module de curs, iar eu nu ştiam o boabă. Ca să trec la al treilea, odată cu el, practic mi-am încercat norocul. Am reuşit, iar după primele luni, am ajuns la acelaşi nivel cu ceilalţi, poate chiar ceva mai bine, dar eu, spre deosebire de ei, îmi aloc aproape întrega zi învăţării limbii germane. Acum, după şase luni, ştiu suficient de bine încât să mă pot descurca în orice discuţie, la orice instituţie. Dar pentru a desfăşura un job care implică multă comunicare, trebuie să mai muncesc puţin. În concluzie, nu ştiu exact cam cât timp este necesar. Fără un curs intensiv şi fără învăţat zilnic măcar cinci şase ore, cred că vreo doi ani. Altfel, cred că un an de zile. Repet: depinde foarte mult de nivelul de germană necesar. Pentru că una este să vorbeşti la magazin sau la bancă şi alta să compui mail-uri pentru clienţi, să dai explicaţii de factură economică sau juridică, să argumentezi în şedinţe.

11 gânduri despre “De cât timp este nevoie pentru a învăţa limba germană?

 1. Hello ! Ma bucur ca am gasit un raspuns la intrebarea de cat timp ai nevoie ca sa inveti limba germana . Probabil ca 1 an de zile este un termen acceptabil , eu trebuie sa ajung la b2 incepand de la 0. Oricum cred ca si motivul pentru care te apuci de o limba straina te motiveaza mai mult sau mai putin. Oricum cred ca o sa incep cat mai repede posibil :D:D:D:D Numai bine !!!

 2. La nevasta-mea i-a trebuit cam 6 luni sa ajunga la un nivel de „pot sa port discutii la un pahar de bere”
  insa noi am fost consecventi, am trecut de pe o zi pe alta de la vorbit romaneste, la vorbit exclusiv nemteste.

  ok, eu sunt neamt din Ro si ea e unguroaica din Ro 😀 deci nici unul din noi nu a renuntat la limba materna …

 3. eu am participat la cursul oferit de VHS Kleve timp de 1 an dar limbile folosite in predare au fost engleza-germana-olandeza etc 😀
  dupa 3 ani de stat in Germania n am reusit sa depasesc nivelul B1.
  cauzele: limba folosita acasa este engleza cu toate ca sotul e german; prietenii vorbesc engleza, romana; motivatie scazuta.
  depinde de fiecare persoana in parte cat de rapid atingi un nivel ridicat.

 4. Salut,

  As dori sa ma apuc si eu de la vara de acest curs VHS, imi poti spune te rog, cam cat costa si cate ore are programul in total. Daca poti sa-mi dai si o adresa de net, as fi recunoscator.

  Mersi

 5. http://invata-germana-rapid.blogspot.com/ este un site foarte complex, are atat vocabular cat si lectii de gramatica ! Pt mine a fost foarte folositor !

  Alex a intrebat cat costa un curs la VHS, insa VHS are foarte multe tipuri de cursuri, un semestru pentru oricare din cele 6 niveluri lingvistice costa in jur de 150 Euro, insa cel mai bun curs este cel de integrare dar nu stiu exact cam cat costa ! Insa la fiecare reprezentanta VHS este o carticica care contine toate cursurile disponibile ! Mult succes !

 6. Pe cand m-am mutat in Berlin, acum un an si jumatate nu stiam o boaba si deci, am inceput de la A1.1. Celor care poate isi permit as recomanda cu caldura Institutele Goethe. Dupa un an de zile mi-am certificatul pentru C.2., desi trebuie mentionat ca pe o perioada de 4 luni abia abia daca am invatat ceva, asta fiind din cauza ca am schimbat institutul!. Desi aveam nemultumirile mele cu Goethe Institut, chiar am ajuns la concluzia ca la ei se invata cel mai cu spor. De la primul curs se vorbeste doar germana si nimic altceva. Dictionarele sunt recomandate pentru temele de casa, dar in rest deloc!
  Probabil a-ti mai auzit chestia cu vorbitul doar in germana, dar fara panica si cu multa incredere in profi trebuie mers la cursuri! Profi sunt hiper-formati in ceea ce fac si stiu cu precizie maxima cate cuvinte pe curs au voie sa foloseasca, in ce ritm adauga noi cuvinte si care!! Totul se invata pe mimica, joc si gestica, astfel ca limba germana va fi invata precum copii mici, in care nu arunci cu structuri gramaticale, reguli si dictionare. Lucrurile se invata deci in modul cel mai natural posibil, dat fiind faptul ca fiecare cuvant nou, il vei retine ca o imagine, sentiment, actiune sau situatie si nu ca un echivalent al unui cuvant romanesc sau englez.
  Motivul pentru care am schimbat institutul a fost ideea ciudata ca nu se preda suficient de alert sau consistent pentru mine in personal. Ajuns totusi la un alt institut si comparand ce invatasem eu cu ce se invata acolo, mi-am dat seama cat de bine eram format defapt. A se tine cont ca si al doilea institut tot privat era..

  Chiar si la Goethe am ajuns totusi profi mai putini talentati, sau interesati.. si deci consider ca am invatat germana doar de la anume 3 profesoare excelente. Propun deci celor noi la cursuri sa isi caute profi misto si care sa fie pe aceeasi lungime de unda cu modul vostru de invatare.

  In principiu totul se invata foarte usor pana pe la nivelul B1.2. , poate mici probleme de intelegere a gramaticii, dar va promit ca daca mergeti mai departe o sa si intelegeti de ce anumite lucruri nu puteau fi explicate anterior.

  La nivelul B2.2. exista o treapta destul de mare, pentru ca va incepe lupta pentru vocabular! pe langa asta noi structuri gramaticale vor aparea.

  Nivelul C1 il recomand cu cel mai mare drag, desi foarte greu, contine structuri speciale de gramatica, se poate deja citi ziare si alte cele cu usurinta.

  Nivelul C2. vine cu problema gasirii unui prof.. Cam la nivelul asta deja nu se mai preda, pentru ca se pretinde ca te poti scolii singur prin citit si facut exercitii de gramatica pana transpira tavanul. Este de altfel si ultimul nivel de limba, pentru care doar in Germania sau Austria vei putea fi testati.

  Alte tippuri: fara frica de exercitiile de gramatica! Sunt foarte logice, iar pe langa asta este poate cea mai buna modalitate de a invata cuvinte noi!!! Propozitiile, respectiv frazele sunt intotdeauna extrem de simple si de cele mai multe ori chiar explica cuvintele in cauza. Apropo de asta, cam de pe nivelul B1-B2 ar cam trebui sa se renunte la dictionarele straine si mers doar pe un dictionar ger-ger. Asta poate fi o metoda extrem de jucausa de a invata cuvinte noi. Asta pentru ca vei cauta sinonimele la un cuvant, apoi sinonimele la sinonimele cautate si tot asa.. te vei gasi rasfoind dictionarul asta bine de tot.

  Multa bafta!!! sper sa va jucati cu limba cat puteti de mult XD

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s