Reprezintă vârsta înaintată a mamei motiv de cezariană?

Majoritatea femeilor gravide peste 35 sau chiar peste 40 de ani, nasc copii sănătoși! Dar nu reprezintă un secret faptul că dacă o femeie este mai în vârstă, este cu atât mai probabil să nască un copil pe căi chirurgicale. De exemplu, cercetatorii de la Harvard spun că un  procent destul de mare (43 la sută aproximativ) din mamele primipare cu vârsta de peste 40 de ani fac cezariene. Comparativ desigur cu un procent mult mai mic al celor sub 35 de ani. Atenție este vorba despre date generale din alte părți ale lumii! Potrivit unui sondaj realizat de GfK, la cererea MedLife, în rândul femeilor însărcinate din România, după 30 de ani procentul de naşteri prin operaţie cezariană creşte substanţial şi ajunge până la 82 la sută în cazul celor de peste 35 de ani. Principalul motiv pentru care româncele aleg să nască prin operaţie cezariană este teama de durere, menţionată de 84 la sută din femeile participante la studiu. Iar vârsta este de cele mai multe ori un pretext, atât pentru medici cât și pentru mame!

Să înțelegem fenomenul pe de-a întregul. Cu cât o femeie este mai în vârstă cu atât mai probabil este să experimenteze complicații ale sarcinii care predispun la o cezariană. Printre care: sarcină multiplă (de multe ori rezultatul fertilizărilor multiple), copilul în poziție pelviană, ori boli precum diabetul și tensiunea arterială!

Dar acestea sunt lucruri cât se poate de evidente și ușor de depistat! Când se constată existența lor, fără dubiu, nașterea trebuie să aibă loc pe căi chirurgicale! Dar de ce medicii recomandă totuși cezariana, atunci când mama nu are niciuna dintre aceste probleme, invocând doar vârsta mai înaintată?

Există o serie de alte motive pentru care medicii sau mamele (deși decizia ar trebui să fie una strict medicală, cel puțin în România) aleg cezariana! O parte din ele sunt fiziologice, altele însă sunt legate de cultură.

În San Francisco s-a făcut un studiu pe 8.500 de mame care aveau copii pentru prima dată, care au născut la termen, iar fătul era în prezentație normală și s-a constatat următorul fapt. Cu cât vârsta creștea cu atât travaliul era mai îndelungat. Dilatația cervixului era mai lentă. Nu este surprinzator nici faptul că odată cu vârsta crește și nevoia de perfuzii cu oxitocină  pentru a ajuta la intensificarea contracțiilor. ASTA NU ÎNSEAMNĂ ÎNSĂ CĂ UTERUL UNEI FEMEI DEVINE BRUSC NEPERFORMANT ODATĂ CE ACEASTA ATINGE VÂRSTA DE 35 DE ANI!  Partea interesantă a studiului a fost concluzia că uterul feminin începe foarte ușor și treptat să-și piardă din capacități începând chiar cu vârsta de 20 de ani! 🙂

Chiar dacă o mamă este sănătoasă tun și copilul asemenea, iar uterul își face treaba suficient de bine, mai există și alți factori care țin mai mult de psihologic și cultural decât de fiziologic și care împing o mamă de peste 30 de ani pe masa de operație. Există situații când mamele au cheltuit foarte mulți bani pentru a rămâne însărcinate. Poate că s-au dus ani din viața lor în încercarea de a obține o sarcină și au devenit mai mult decât îngrijorate cu privire la siguranța propriului copil. Deși teoretic nu s-ar supune unui risc mai mare alegând nașterea naturală, toate aceste motive le împing pe mame să ceară operația. Această condiție a fost denumită în psihologie copilul prețiossau copilul premiumși duce la creșterea numărului de cezariene după vârsta de 30 de ani…

Nu mai vorbim de fenomenul românesc. Unde indiferent de vârstă sau sănătate, mamele sunt îndrumate de societate, familie, medici să aleagă operația. Indiferent că au 20 sau 35 de ani, în România procentul femeilor care nasc prin cezariană este covârșitor și îngrijorător! Unele statistici spun că ajunge până la 80 la sută în anumite clinici din București! Am scris aici despre asta! Cu atât mai mult, dacă acestea depășesc vârsta de 30 de ani… Există țări unde medicii nu consideră gravidele de peste 30 de ani ca făcând parte din grupa de risc. Acestea sunt considerate astfel abia după 35 de ani! Atenție, dacă o gravidă face parte din grupa de risc, nu înseamnă că trebuie să nască prin cezariană neapărat! Ea trebuie doar să facă o serie de analize în plus pe perioada sarcinii și să fie monitorizată cu atenție!

Pe lângă aceasta însă, multe femei aleg cezariana şi o solicită medicului lor din diverse motive: frica de durere, reticenţe faţă de eventuale distrucţii ale planşeului pelvin care să conducă la probleme medicale, ori teama de epiziotomie, circulara de cordon, bazinul prea îngust, miopia. Multe dintre acestea sunt mituri, care pot fi demontate de către specialist! Am scris aici despre asta.

Mai există și alte motive, pur românești. Cum ar fi teama de malpraxis. Ori preconcepțiile și folclorul din jurul nașterii naturale ca de exemplu eventualele disfuncţii sexuale. Alte cauze ar fi atmosfera din spitalele din România, traumele anterioare etc.

Teama mult prea mare a mamei ar trebui să fie din punctul meu de vedere tratată corespunzător, cu ajutorul terapiei, iar dacă nu se obțin rezultate, eu personal consider că aceasta ar trebui să fie indicație psihosomatică de cezariană!

Aceste angoase sunt fireşti, mai ales la prima sarcină, dar ele ar trebui depăşite printr-o discuţie serioasă şi sinceră cu medicul ginecolog, deoarece pot fi rezolvate prin metodele actuale de tratament şi nu merită riscul (imediat sau în timp) pe care o astfel de intervenţie îl are asupra mamei (altfel sănătoasă) sau asupra bebeluşului ei.

Eu pot să vă spun doar atât. Când am născut primul copil în România anului 2006, alături de mine se afla o mamă de 38 de ani, care a născut primul ei copil de 3700g natural, după o sarcină cu cerclaj. Iar când am născut al doilea copil, în Germania, la cursul de pregătire pentru naștere a participat și o mamă olandeză, de 47 de ani, care a născut o fetiță cu o greutate de 3600g natural, fără probleme, deși la o naștere anterioară avusese pierderi importante de sânge și a necesitat transfuzie!

O mamă trebuie să știe, că indiferent de vârsta la care rămâne însărcinată, ea nu este din start destinată mesei de operație, are dreptul să nască natural și niciun medic din lumea asta nu trebuie să aleagă o operație cezariană, fără motive medicale fundamentale! 

CAESEREAN

http://www.pregnancy.org/article/c-section-whats-age-got-do-it

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11641671

http://jurnalul.ro/viata-sanatoasa/sanatatea-familiei/cezariana-intre-necesitate-si-trend-576043.html

http://www.formula-as.ro/2008/833/sanatate-35/cezariana-10090

http://www.bebemagia.ro/articole/romancele-prefera-sa-nasca-prin-cezariana-%C8%99i-au-primul-copil-in-medie-la-29-de-ani/

http://www.babycenter.de/a23186/schwanger-werden-mit-30-bis-39-jahren

Anunțuri

13 gânduri despre “Reprezintă vârsta înaintată a mamei motiv de cezariană?

 1. Buna. Sunt total deacord ca in Romania se naste prin cezariana in mod total neinformat si intr-un numar excesiv. Ce facem insa cand nu ne numaram printre norocoasele care raman insarcinate pocnind din degete (de multe ori fara sa-si doreasca un copil), si ,dupa ani de asteptari, frustrari dar si multe sperante si , in final ca ultima solutie, un tratament de stimulare ovariana ramanem insarcinate cu tripleti? Este cazul meu si sunt intr-o situatie foarte delicata pentru ca nu exista un medic in Romania care, nu sa incurajeze sarcina multipla, dar macar sa nu incerce cu atata determinare sa te faca sa faci embrioreductie partiala. In cazul meu vor sa renunt la unul or eu nu pot face asta, mi-ar sfasia sufletul. Daca vede cineva postul meu si-mi poate recomanda un doctor bun, va rog mult sa o faceti. Deja explorez si eu toate optiunile , insa orice sfat e binevenit.
  Mara, daca imi poti spune cum vad medicii in strainatate sarcinile cu tripleti? Sunt la fel de convinsi ca embrioreductia e absolut necesara? Mentionez ca fetii sunt perfect dezvoltati si fara semne ca ar avea vreo problema vreo unul. Multumesc mult. Lili

 2. Liliana,felicitari pentru sarcina ta 🙂 esti o nororcoasa din punctul meu de vedere. Eu nu am avut o astfel de experienta dar sunt si eu mama si stiu ce sentimente te cuprind in momentul in care apar cele 2 liniute pe test(ma refer la cele care isi doresc).Exista in Biblie o pilda despre doua femei ,mama naturala si o alta femeie care sustinea ca acel copil este al ei.Avand aceasta problema se duc in fata legiuitorului,un om intelept care le asculta pe fiecare.La un moment dat le propune urmatorul targ:ca sa fie amandoua impacate si fericite le propune sa imparta copilul in doua si fiecare sa isi ia partea.In momentul in care mama naturala a auzit ,,oferta” a spus ca ea renunta la partea ei in favoarea celalaltei femei,doar ca acel copil sa ramana viu si nevatamat.In momentul in care omul intelept a vazut reactia mamei si-a dat seama cine are dreptate.Povata acestei pilde este ca nu poti sa ii spui unei mame sa faca un lucru ,sau sa acepte o solutie care implica sacrificarea propriului copil,o mama adevarata e dispusa de orice sacrifiu doar pentru binele si sanatatea copilului ei.Care e problema doctorului?nu esti singura care are o sarcina multipla.Zilele trecute citeam in ziare ca o femeia a nascut 5 copii odata toti perfect sanatosui.Daca tu esti bine si copii sunt bine de ce sa iti ceara acest lucru?Considera ei ca viata ta e in pericol sau a celorlati doi?eu zic sa iti traiesti visul,minunea si totul va fi bine.

 3. nu stiu dac ti se potriveste aceasta pilda dar cand ai spus de ,,oferta” doctorului care implica sacrificiul suprem eu la asta m-am gandit.stiu cum este,si prietena mea cea mai buna incearca de ani de zile sa faca un copil,dar la ei se poate doar in vitro.si ei i-au implantat 3 ovule si doctorii i-au spus ca daca se prind toti si ea decide ca vrea doar 2 sau unul exista aceasta solutie de embrioreductie.dar au spus-o ca e doar o solutie nu ca ar fi vreo problema daca -i-ar pastra pe toti.ea a ales sa mearga la Szeget pentru aceste feritizari iar acolo doctorii sunt altfel.poate te ajuta informatia

 4. Multumesc, Roxana. Stiu pilda. Doctorii sunt pragmatici si e normal sa fie asa, asta le e meseria. Ei vor sa elimine riscurile majore macar(daca nu si pe cele minore) si pot intelege asta. Vroiam doar si inca mai sper sa gasesc un medic care sa-mi monitorizeze sarcina asa cum e (cu 3 bebelusi)si de care sa fiu sigura ca ma va asista la nastere. Zic asta pentru ca in Romania am auzit fel de fel de intamplari neplacute .
  La clinicile particulare nu se pune problema sa nasc pentru ca in Romania nu te primesc daca nasti inainte de 33 de saptamani pentru ca nu au dotarile necesare pt aceste cazuri si, in cazul meu, sarcina sigur va interveni inainte de aceasta perioada. Asadar, trebuie sa ma pregatesc pt o nastere prematura. Sper sa fie bine pana la urma. Oricum ar fi, I’m keeping my babies 🙂

 5. bine faci! felicitari pentru decizia! atata timp cat nu reprezinta un pericol nu ai de ce sa ,,sacrifici”.poti incerca la Szeget acolo e altcumva.binenteles daca ai resursele necesare.vrem nu vrem si despre asta e vorba.poate ar trebui sa cauti mai multe informatii despre nasterea Nicoletei Luciu,stiu ca suna bizar dar si ea a avut tripleti si din cate stiu a nascut in Romania.sper sa gasestti solutie.Din pacate nu te pot ajuta prea mult.

 6. Felicitari draga Liliana! Daca doresti ma pot interesa care este situatia aici! Dar pot da scris ca nimeni, niciodata nu iti va cere asa ceva! De fapt mi se pare…strigator la cer! Ceva e putred acolo! Voi cerceta situatia! Eu pot sa iti spun ca un medic cunoscut din Romania, cu care eu am nascut primul copil si cu care a nascut si Nicoleta Luciu tripletii este Prof. Dr. Conf Nicolae Suciu, directorul maternitatii Polizu. Un om extrem de ocupat, uneori cu nervii intinsi la maxim, dar din punctul meu de vedere printre putinii profesionisti adevarati din tara aia! Incearca cumva sa ajungi la el! Mai este si doamna Dr. Zorela-Adriana Sgarbura. Pe ei ti i-as recomanda eu!

 7. Mergi la un consult la dnul Predoi Silviu, la Promed (sau la Regina Maria). Am fost pacienta dlui si avea pe birou un album cu multi tripleti la a caror nastere ajutase.
  Eu sunt f multumita, am avut sarcina cu probleme, dar bbl e cum bine, are 2 luni.

  Foarte multe femei il lauda pe tot netul.

 8. Multumesc mult pentru sfaturi Mara, Roxana, Carmen. O sa incerc sa fac cate o programare la fiecare cat mai curand, in limita locurilor disponibile. Carmen, felicitari pt bebe:) Sa creasca mare si voinic 🙂

 9. Multa sanatate si Doamne Ajuta! Trebuie sa gasesti un doctor bun si sa ai mereu credinta ca totul va fi bine! Sper sa fie totul bine la tine. Eu am uterul bicorn si mi s-a spus ca este un hop pe la sapt 30, , ca practic nu l-am simtit, nu au fost contractii de mers la spital, si am ajuns pana in sapt 37. Dar si cu 3, as fi luat aceeasi decizie ca si tine si as fi stat in pat toata sarcina – desi e greu… (am stat cam o sapt cat mi-a fost mai teama)- si totul e sa faci timpul sa treaca: ba un film, o carte, un impletit. Intamplator mi-a povestit o vanzatoare cum a nascut la 6 luni jumate si fata ei de 20 ani e f bine… deci si asa, si oricum va fi bine!
  Doamne ajuta!
  si… Felicitari!

 10. Buna, fetelor. Mie nu-mi da nimeni sanse nici sa trec de saptamana 20, nici vorba de 30 😦 Aseara am avut sangerari si am fost sa fac o ecografie la un alt medic si, din fericire, inimutele sunt ok, inca bat si bat cu putere si au mai crescut de la ultima eco. Sangerarea am inteles ca e normala in primul trimestru. Dr. a fost foarte de treaba, sincer si mi-a explicat ca organismul uman al femeii e facut pentru 1 singur copil per sarcina, maxim 2 si ca va fi foarte greu sa trec de saptamana 20:( El in schimb, nu e deacord cu embrioreductia si a zis ca nici el nu ar putea sa aleaga sa fie in locul meu. Insa a fost realist si mi-a spus ca din experienta lui 99% din sarcinile cu tripleti nu ajung la termen si ca nu supravietuieste nici un fat. Voi merge insa , asa cum am mai zis, si la medicii indicati de voi si pentru care va multumesc inca o data. Eu inca sper ca va fi bine cu toti cei 3 muschetari ai mei:)

 11. Of Liliana, pt tine e mai greu acum…esti sensibila, putin confuza. Dar nu te lasa descurajata! Eu am credinta ca vei fi o mamica frumoasa si sanatoasa cu 3 copilasi minunati! Gaseste doctorul potrivit, nu te speria, citeste literatura de specialitate, documenteaza-te, relaxeaza-te si sunt convinsa ca va fi totul asa cum trebuie sa fie! Mult curaj si un doctor bun!

 12. Liliana asa este,corpul femeii e facut pentru o sarcina cu un singur copl,dar se mai intampla sa fie si 2 si 3…si etc. 🙂 Am cunostinte care au nascut gemeni si ,si acolo erau tot felul de probleme,de la sangerari la nastere prematura dar copii au supravietuit.Eu consider ca la cat de mult a evoulat medicina si exista tot felul de tratamente,si sunt cazuri publice de sarcini multiple incheiate cu succes,nu ai de ce sa te sperii.E bine sa fi constienta de riscurile care le inplica acest tip de sarcina,dar daca totul merge bine?!Ai incredere in muschetariii tai 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s