Folclor și preconcepții despre nașterea naturală!

Am citit foarte multe păreri zilele acestea despre nașterea naturală versus cezariană! Sunt atât de multe mămici tinere în România zilelor noastre, informate, care își doresc să nască natural și până la urmă, din cauza sistemului corupt, a comodității medicilor sau a lipsei de personal și dotări, ajung pe masa de operație. Nu în ultimul rând, faptul că medicii (mai ales cei tineri) sunt specializați mai mult pe cezariene decât pe naștere naturală sau pe naștere vaginală operativă, duce la o creștere alarmantă a numărului acestor operații. Am detaliat aici, despre fenomenul cezarienelor pe bandă rulantă!

Mai există însă și situația când mămica însăși este victima unei informări precare, a preconcepțiilor de tot felul și chiar familia are un cuvânt foarte greu de spus. Și tot acel folclor adânc înrădăcinat în mintea mamelor și bunicilor noastre ne poate trimite la bisturiu. Este extrem de interesant ce cred mamele, femeile în general despre asta, ce argumente aduc atunci cand aleg o modalitate sau alta pentru nașterea propriilor copii, deși aceasta ar trebui să fie o decizie strict medicală! Am descoperit o lume fascinantă! Oameni care fabrică argumente, indiferent de modalitatea aleasă, informații teribil de interesante ori trunchiate! Așa cum spuneam, o lume aparte!

Tot asistând la astfel de discuții, am observat tendința mamelor de a căuta motive sau de a apela la vechi preconcepții vizavi de nașterea naturală, tocmai din dorința de masca o eventuală teamă de durere ori o frică absolut întemeiată de malpraxis sau datorită condițiilor și atmosferei din spitalele românești!

Aș dori să mai fac apel încă o dată la specialiști și să aduc puțină lumină în această situație, demolând cu ajutorul răspunsurilor avizate, încă o serie de mituri despre nașterea naturală, care au cuprins mentalitatea colectivă! Promit că voi face un articol separat și despre mituri cu privire la nașterea prin cezariană!

Despre cele mai consacrate mituri, cum ar fi: ”circulara de cordon”, ”miopia”, ”îngustimea bazinului” sau ”teribila epiziotomie, am detaliat aici, nu mai revin. Astăzi voi prezenta explicațiile specialiștilor cu privire mai ales la prejudecățile și folclorul ce s-au format de-a lungul timpului în jurul nașterii naturale!

1. ”Nașterea naturală este mult mai riscantă decât cezariana!”

Riscuri presupun ambele! Este absolut firesc să fie astfel! Datele statistice arată însa, chiar dacă nu ne vine să credem, că mortalitatea materna este între 3 și 6 ori mai mare după operație cezariană, decât dupa naștere naturală. Este o realitate care trebuie recunoscută atât de specialiști, cât și de gravide. Nu mai departe de țara noastră. Faţă de ţările europene, suntem – ca de obicei – în top cu numărul de cezariene. Nu întâmplător suntem tot în top şi la mortalitate şi morbiditate materno-fetală. Nu în ultimul rând, avem o rată mică a alăptării – tot din cauza miturilor şi a informării precare.

„Decesele sunt cauzate mai ales de hemoragiile intraoperatorii sau postoperatorii, de tromboflebite și embolii pulmonare (cheaguri de sânge ce blochează circulația), infecții postoperatorii. De fapt, afecțiunile enumerate mai sus reprezintă riscurile în cazul unei cezariene. Este foarte important ca pacienta să cunoasca riscurile și evoluția postoperatorie sub semnatură”, susține Conf.dr. Mircea Onofriescu, directorul Maternității „Cuza Voda” Iași. Tot el mai spune că „Nasterea prin cezariana NU este un panaceu!”

”Tocmai de aceea, obiectivul principal care trebuie luat în considerare atunci când se optează pentru cezariană este ca prognosticul matern și fetal să fie mai bun decât în caz de naștere naturală. Cezarienele trebuie făcute doar dacă există anumite indicații: cele stabilite anterior nașterii (exemplu – malformații congenitale de bazin osos, afecțiuni cardiace grave, boli pulmonare severe (femeia nu are un plămân), placenta înaintea fătului, patologie maternă care nu permite nașterea naturală etc.); indicații stabilite în timpul nașterii – suferință fetală acută, prezentații patologice transversale, faciale, frontale – când fătul nu este în poziție normală etc)”

„Riscul matern este că, în timpul intervenției chirurgicale, capacitatea de apărare a organismului scade foarte mult și atunci există posibilitatea de infecție, de complicații la nivelul plagii, caz în care, uneori, se poate ajunge până la septicemie sau peritonită.” spune un alt reputat medic, conf. univ. dr. Petre Bratila.

2. ”Nașterea naturală este traumatizantă pentru copil iar cezariana îl scutește de riscuri!”

Și tot conf. dr. Petre Bratila atenționează că ”nici fătul nu este scutit de pericole la operația de cezariană. Rapiditatea cu care micuțul trece din burtica mamei în mediul natural ii poate provoca probleme respiratorii și infecții. De aceea, indicația de operație se face doar în anumite situații.” Dacă nașterea în sine reprezintă o traumă pentru bebeluș nu poate spune nimeni cu exactitate. Specialiștii sunt de părere că atunci când totul se petrece treptat, trecerea de la viața intrauterină la cea exterioară are loc așa cum a orânduit natura, pentru copil este cu siguranță mai bine. În timpul sarcinii, fătul este obișnuit să stea protejat într-un mediu confortabil, nu foarte luminat, la o temperatură constantă de 37 de grade Celsius, departe de zgomote puternice, stres și stimuli diverși. ”A se naște” înseamnă pentru copil în primul rând să părăsească această lume cunoscută, iubită, confortabilă și să se adapteze instantaneu uneia complet noi, reci, gălăgioase. Copiii născuți natural au mai mult timp să se adapteze, șocul nu este atât de puternic precum în cazul celor născuți prin cezariană. Despre efectele pe care nașterea prin cezariană le poate avea asupra fătului, am scris aici. Desigur, toate acestea pălesc, atunci când viața mamei sau a copilului sunt în pericol!

3.Dacă ai scolioză nu e bine să rămâi însărcinată și nu poți naște natural!

În cazul femeilor gravide, scolioza nu influențează evoluția sarcinii sau dezvoltarea fătului. Cu adevarat grea este doar suportarea durerilor de spate, mai ales în ultimele luni de sarcina. Uneori acestea sunt însoțite de imposibilitatea ridicării din pat. Majoritatea persoanelor prezintă un anumit grad de deviere a coloanei. Gravitatea afecțiunii depinde de cât de mare este gradul de curbare. Astfel, curbările mai mici de 10 grade sunt considerate schimbări sau deviații normale ale coloanei în timp ce curbările mai mari de 10 grade sunt considerate scolioză în diverse stadii. Numai un medic ortoped bun poate spune cât de mare este curbarea și poate decide de comun acord cu ginecologul dacă este obligatoriu ca nașterea să aibă loc prin cezariană. Ca o paranteză, eu am scolioză cu grad de curbare mai mare de 10 grade și am născut natural doi copii, fără probleme! La primul, am avut chiar și anestezie epidurală!

4. Nașterea naturală provoacă hemoroizi!

”Un alt mit care trebuie dărâmat este faptul că hemoroizii apar la femei imediat după o naștere naturală, mai puțin în cazul nașterii prin operație cezariană. De fapt, hemoroizii se dezvoltă din niște mici lacuri venoase (plexurile hemoroidale) care există la orice om sub forma unor mici pernițe venoase care asigură etanșeizarea firească a canalului anal pentru gaze. Drenajul venos se face de jos în sus, sângele trebuie să urce, să lupte cu gravitația, iată de ce NU NAȘTEREA, CI ÎNTREAGA PERIOADĂ A SARCINII, în care avem compresiune venoasă pe sistemul cav inferior, cu alte cuvinte drenaj venos deficitar, întârziat, împiedicat, face ca aceste pernițe venoase să se dilate treptat, transformându-se în hemoroizi.”

5. ”Nașterea naturală este cea care slăbește mușchii perineali și în același timp pune capăt vieții sexuale!”

”Cum slăbesc muschii perineali? Nu nașterea în sine sau epiziotomia slăbesc perineul, ci și alți factori, cum ar fi revoluția hormonală din perioada sarcinii sau a menopauzei, operația cezariană, operații abdominale de tot felul etc. Toate țesuturile și ligamentele se înmoaie în perioada sarcinii, pentru a permite corpului să susțină nașterea. Așadar eventualele efecte neplăcute pot apărea. Ca și în menopauză de altfel. Bunăoara, modificarile hormonale afectează ligamente, musculatura, generând totodată relaxarea circulației și a mușchilor, inclusiv slăbirea perineului!” spune moașa Vania Limban.

Ce soluții putem aborda? Pentru întărirea musculaturii planșeului pelviperineal în sarcină sau după naștere (naturală, operație cezariană), se recomandă: gimnastica intimă & exerciții Kegel, practicarea zilnică începând din sarcină, imediat după naștere și în toată perioada de lăuzie (6 săptămâni), Epi-No în sarcină, travaliu, după terminarea perioadei de lăuzie și controlul medicului, gimnastica  specifică de recuperare după terminarea perioadei de lauzie și controlul după naștere efectuat de medic. Tot ca o paranteză, eu am folosit EPI-NO, am făcut sport înainte și după naștere, yoga și acupunctură. Nu știu dacă din aceste motive, dar am născut cu perineu intact un copil de 4200g.

Chiar dacă nașterea și mai apoi îngrijirea unui bebeluș implică eforturi fizice și psihice intense, venirea lui pe lume nu va înseamna și sfârșitul vieții sexuale din cadrul cuplului. Desigur, lucrurile sunt mai complicate imediat după naștere. Situația va reveni la normalitate cu timpul.

De asemenea, în cadrul unui cuplu, sexul nu este doar o stimulare fizică. Acesta este doar o parte din relația intimă. Din punct de vedere fizic, după naștere, lucrurile se pot schimba la nivelul organelor sexuale feminine. Însă vaginul este un mușchi, chiar unul foarte performant, care așa cum se întinde foarte mult în momentul nașterii, la fel de bine revine la forma inițială. Iar Dvs puteți să ajutați acest proces cu ajutorul soluțiilor recomandate mai sus.

6. ”Epiziotomia doare!”

Dacă unei persoane trebuie să i se facă o epiziotomie, i se va face injectabil un anestezic local, pentru amorțirea țesuturilor, dacă nu s-a facut nici un alt fel de anestezie. Ca atare, pacienta nu va simți când medicul va face incizia sau când o va coase. Deși, majoritatea mamelor, chiar și cele cărora nu li s-a facut anestezie, cand au fost întrebate dacă au simțit durere la epiziotomie, au răspuns că au fost deranjate mai degraba de zgomotul făcut de instrumente iar senzația a fost una de arsură scurtă. Indiferent că exista anestezic local sau nu, mușchii pelvieni sunt extrem de relaxați în acele momente, iar incizia se face pe contracție!

Cercetătorii declară că epiziotomia nu trebuie să fie intervenție de rutină, dar că în anumite cazuri, aceasta este justificată. Medicul ar putea recomanda epiziotomia dacă: aceasta ar putea preveni o ruptură extinsă a țesuturilor din zona vaginală, copilul se află într-o poziție anormala, copilul trebuie născut rapid.

Cel mai important pentru o mamă este să știe că nașterea prin cezariană nu evită dezavantajele nașterii naturale. Sau și mai corect, evită unele din dezavantajele nașterii naturale și aduce altele. Există o serie de dezavantaje pentru cezariană, de la infecție la flebite, de la afectarea tubului digestiv până la complicații post-operatorii.

„Cezariana la cerere este o greseală foarte mare, pentru că există repercusiuni tardive.  Dacă după prima cezariana femeia respectivă mai are o sarcină, în 90% dintre cazuri, ea trebuie să recurgă tot la această operație (pentru că uterul nu este refăcut și riscul de ruptură este foarte mare). Iar dacă femeia iși mai dorește încă un copil, sa faci trei cezariene… De aceea, eu o recomand, numai când există motivații întemeiate”, a avertizat conf. dr. Petre Brătila.

Și nu trebuie să uităm că  „atuurile unei naşteri naturale sunt multiple. Astfel, durata de recuperare relativ mică, intensitatea interactivităţii mamă-făt, comunicarea cu medicul, implicaţiile legate de alăptare şi reluarea activităţii sexuale sunt doar câteva avantaje ale naşterii naturale”, a explicat prof. dr. Radu Vlădăreanu, şeful secţiei de obstetrică ginecologie din cadrul Spitalului Elias.

Cezariana este o operație, nașterea naturală este un proces … natural!

Neugeboren-Kaiserschnitt

http://www.ziaruldeiasi.ro/ghidul-pentru-sanatate/nastere-naturala-versus-cezariana~ni49tg

http://www.consiliere-psihologica.ro/ro/cezariana-intre-necesitate-si-moda.html

http://www.gandul.info/magazin/nasterea-prin-cezariana-ia-locul-nasterii-naturale-7692433

http://www.csid.ro/stiri/noutati/romancele-campioane-mondiale-la-numarul-de-nasteri-prin-cezariana-stire-2806677/

http://medlive.hotnews.ro/kegel-masaj-perineal-si-epi-no-o-viata-sexuala-sanatoasa-nasteri-usoare-adio-incontinenta-urinara.html

http://www.sfatulmedicului.ro/Nasterea/epiziotomia-cand-este-si-cand-nu-este-necesara_9476

http://www.laurusmedical.ro/hemoroizii-dupa-nastere/

http://depici.ro/nastere/nastere-naturala-fara-epiziotomie-afla-parerea-unui-medic-ginecolog-video/

http://www.sfatulmedicului.ro/Sex-si-erotism/6-mituri-care-va-pot-sabota-viata-sexuala_11138

Anunțuri

7 gânduri despre “Folclor și preconcepții despre nașterea naturală!

 1. am nascut natural, fara epidurala, in urma cu 4 ani, intr-un spital din Bucuresti! nu pot spune ca a fost foarte usor , dar nici foarte greu! mi-a fost frica e adevarat, de nastere…insa si mai frica imi era de o eventuala anestezie…. Mi s-a facut epiziotomie, sincer nici n.am simtit cand am fost taiata, mai greu a fost la cusut ca am simtit tot chiar daca mi s-au facut 2 anestezii locale. N-as alege cezariana nici la urmatorul copil, decat daca medical este nevoie! in nici un caz pentru ca mi-ar fi mai comod mie….nu cred asa ceva… Dar fiecare mama, face cum crede de cuviinta sau cum i se spune ca ar fi mai bine. Stiu multe mamici care aleg cezariana pt ca ele cred ca e mai putina durere, insa …e alegerea lor, ce pot zice … Eu sunt pro nastere naturala!

 2. Si eu am nascut natural acum un an si 3 luni si daca ma uit in urma as alege de 10 ori sa nasc la fel. Nu am avut anestezie epidurala, mi s-a facut epiziotomie, dar nu m-a durut, iar cusatura a durut cat o piscatura de tantar. Oricum, atat de minunat este momentul in care iti auzi si vezi pentru prima data puiul incat uiti orice durere. Dupa ore de chin (durerea depaseste orice imaginatie), apare dintr-o data o senzatie de bucurie si de usurare imensa, in fata careia dispare la secunda durerea. Dupa 2 ore ma ridicam singura sa merg la baie, ceea ce nu stiu daca se intampla dupa o operatie de cezariana.
  Invatasem in scoala (am terminat Psihologia) ca e fatul experimenteaza un amestec de senzatii care baleaza intre agonie si extaz, dar ca este foarte important sa le traiasca pentru a fi pregatit pentru iesirea intr-o lume complet noua.
  De asemenea, pe mine m-a pregatit foarte bine pentru nastere povestea propriei mele nasteri. Mama imi povestise prin ce trecuse cu mine cand m-a nascut, si, desi nu se compara orice poveste cu experienta traita, pot spune cu siguranta ca a contat foarte mult aceasta poveste pentru pregatirea mea emotioala pentr nastere.
  Si eu cred ca nasterea naturala este cea mai buna, atunci cand nu este medical contrindicata si cred ca de cele mai multe ori medicii sunt de vina ca femeile nasc cu cezariana, tocmai din motivele enumerate in articol…

 3. Pingback: Mituri despre nașterea naturală! | Only 4 Ladies

 4. Pingback: Reprezintă vârsta înaintată a mamei motiv de cezariană? | Only 4 Ladies

 5. am nascut in urma cu aproape 2 luni pe cale naturala pentru a doua oara, mi s-a facut epiziotomie si la prima si la a doua nastere ( la romani e ceva normal), nu am simtit decat cand m-a cusut si prima oara m-au taiat mai mult si a durat mai mult sa se vindece dar acum am nimerit o moasa extraordinara si a fost mica taietura, s-a vindecat foarte repede si acum ma simt ca si cum nu as fi nascut. intotdeauna am fost adepta nasterii naturale pentru ca mi se pare ca la o cezariana mai rau te chinui. cand eram in maternitate mi-am vazut copilul la cateva ore dupa ce am nascut si m-am dus la alaptat pe cand fetele cu cezariana deabea la 2 zile veneau la bebelusi si saracele abia mergeau, se tineau de burta si trebuia sa le ajute asistenta sa isi ia copii in brate. nu m-as fi chinuit atat decat daca ar fi fost neaparat nevoie, sa fi fost vre-o problema cu copilul dar de buna voi nu as fi facut asta niciodata, mi se pare foarte greu dar asta este parerea mea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s