Un tip de ”bonding” mai special! Contact piele-pe-piele cu tatăl, imediat după naștere!

În articolul de ieri, vă promiteam că o sa scriu despre un tip de apropiere deosebită, ce poate avea loc în prima oră după naștere! Așa cum am detaliat aici, s-a demonstrat științific că prima oră de viață este foarte importantă pentru dezvoltarea bebelușului, fiind dovedite avantaje fizice si psiho-emoționale atât pe termen scurt, cât și pe termen lung !

Pe scurt, este vorba despre a-i oferi nou-născutului șansa de a beneficia de contact neîntrerupt piele-pe-piele cu mama în primele sale minute de viață. Conceptul de oră magică nu presupune cheltuieli în plus pentru maternităţi, ci doar o minimă pregătire pentru personalul care asistă la naştere. De asemenea, se poate aplica atât în cazul mamelor care nasc natural, cât şi al celor care au făcut cezariană şi sunt sub anestezie.

Există însă și situații în care mama a suferit o operație, este trează, nu a avut anestezie totală și cu toate astea contactul piele-pe-piele între ea și nou-născut ar putea fi limitat, din motive practice, medicale sau de siguranță. În aceste cazuri, tatăl poate avea un rol deosebit de important!

S-a făcut un studiu foarte interesant. A avut ca scop principal observarea efectelor pe care contactul piele-pe-piele cu tatăl, al bebelușului sănătos născut la termen prin cezariană, le poate avea. Comparativ cu  rutina convențională, de a lăsa copiii în pat în primele 2 ore după naștere.

Douăzeci și nouă de perechi tată-copil au participat la un studiu randomizat, controlat. Au fost împărțiți în două grupuri. Copiilor din primul grup li s-a permis să aibă contact piele-pe-piele cu tatăl imediat după naștere iar cei din al doilea grup au fost lăsați într-un pătuț de spital. Datele au fost colectate pe bandă, mai exact, s-a înregistrat timpul de plâns pentru sugari și s-au făcut observații ale raspunsului comportamental al copiilor.

Constatarea principală a fost impactul pozitiv pe care contactul piele-pe-piele cu tatăl l-a avut asupra copiilor care plângeau. Înregistrările au demonstrat că sugarii din grupul ce a beneficiat de contact au strigat mult mai puțin decât copiii din grupul tratat convențional. Intensitatea plânsului copiilor care se aflau în brațele taților a descrescut în termen de 15 de minute de la inițierea apropierii.

Analizele au arătat de asemenea că bebelușilor care au rămas pe pieptul tatălui le-a fost influențată stărea de veghe. Acești copii au devenit somnoroși în termen de 60 de minute după naștere, în timp ce copiii lăsați în pat ajuns la aceeași stare abia după 110 minute.

Specialiștii spun că atunci când nou-născutul este ținut în contact piele-pe-piele, se ajută la stabilirea unui atașament profund între acesta  și părinți. O astfel de procedură este crucială pentru îmbunătățirea sănătății (inclusiv scăderea cu 20-22% a ratei mortalității neonatale)!

Mai concret, în ceea ce privește copilulbeneficiile se referă printre altele la: normalizarea temperaturii corpului, a respirației și activitații cardiace, reglarea nivelului de glucoză. Avantajele sunt si la nivel psiho-emoțional, copilul fiind capabil de autocontrol, adica își va induce starea de calm atât imediat după naștere – bebelușul va plânge mai puțin, putând auzi bătăile inimii și vocea  mamei sau a tatălui – cât și mai târziu, când va fi mai mare. De asemenea, va interacționa mult mai ușor cu cei din jur, ajutându-l să se integreze mai ușor în societate.

De-a lungul timpului, rolul tatălui în preajma procesului de aducere pe lume a unui copil a fost din păcate neglijat. Ba chiar, datorită lipsei de informare, a unor cutume regionale și prejudecăți, tatăl a fost îndepărtat pe cât posibil de momentul nașterii propriului copil. Concluzia evidentă a studiului a fost că nou-născuții consolați prin contactul piele-pe-piele cu tatăl s-au oprit mai repede din plâns, au devenit mai calmi și au ajuns la o stare de somnolență mai devreme decat copiii din celălalt grup. De asemenea, relația dintre copil și tată este influențată pozitiv și definitoriu printr-un asemenea contact timpuriu.

În ziua de astăzi, tații sunt sau ar trebui să fie încurajați să ia parte cât mai mult la acest eveniment special din viața întregii familii. Și nu doar în momentul nașterii. (Voi face un articol separat despre participarea tatălui la naștere).  Multe maternități din lume oferă posibilitatea unor camere speciale de familie unde tații pot înopta alături de mamă și de copil, îl pot îngriji pe acesta și pot fi de un real folos mamei obosite și încărcate emoțional. Trebuie să recunosc, noi am avut parte de asta și au fost 3 zile minunate în viața noastră, pe care nu le vom uita niciodată!

Așadar nu doar mama ci și tatăl poate facilita dezvoltarea comportamentului copilului în această perioadă importantă a vieții sale și ar trebui să fie considerat îngrijitorul principal pentru copil în timpul separării nou-născutului de mamă. Pentru tată însuși, această experiență este una marcantă, fără seamăn și cu siguranță memorabilă!

Newborn baby girl

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17542814

http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/1396880/New-fathers-urged-to-give-babies-skin-to-skin-cuddles.html

http://www.nbci.ca/index.php?option=com_content&id=82:the-importance-of-skin-to-skin-contact-&Itemid=17

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s