4 luni vs 6 luni! Vârsta corectă pentru începerea diversificării!

Multe mame sunt de-a dreptul confuze cu privire la introducerea alimentelor solide în meniul propriilor copii. Și pe bună dreptate! Primesc sfaturi atât de contradictorii de la diferite autorități și cadre medicale. În special cu privire la momentul oportun pentru începerea diversificării. Scopul principal al acestui articol este de a aduce puțină lumină și de a explica de unde atâtea sfaturi contradictorii.

Biblia tuturor medicilor și nu numai ar trebui să fie Organizația Mondială a Sănătății. Acolo putem găsi informații de calitate când suntem indeciși și ne dorim să luăm cele mai bune decizii cu privire la creșterea copilului nostru și nu numai. Referitor la momentul optim pentru începerea alimentației solide, OMS spune ceva de genul: (e o frază scurtă, care apare în secțiunea alăptare, a fost publicată undeva prin 2009 și nu s-a mai revenit deloc asupra ei) ”exclusive breastfeeding for 6 months is the optimal way of feeding infants. Thereafter infants should receive complementary foods with continued breastfeeding up to 2 years of age or beyond.”

Nimic mai adevărat. Însă după cum observați nu se insistă asupra acestei fraze, nu sunt oferite detalii, este strict o direcție oferită de specialiști, în special în ideea că atât mamele cât și pediatrii sunt tentați să înceapă introducerea solidelor mai devreme. Există la nivel internațional probleme cu alăptarea, specialiștii insistă foarte mult și bine fac pentru alăptarea îndelungată, iar introducerea solidelor, mai ales în lipsa unor informații de calitate poate periclita acest proces. Iar acest sfat orientativ servește pe post de reper.

După cum puteți observa dacă veți intra pe site-ul instituției, nu există o secțiune stufoasă, special dedicată diversificării, sfatul apare în articolul de bază cu privire la alăptare.

650013_23653501

Practic însă, nu știm cu adevărat cum este cel mai bine atunci când vine vorba despre introducerea de solidelor, alergii, boli etc. Recomandarea de mai sus are și un alt substrat. Până nu demult, specialiștii erau convinși că introducerea prematură a solidelor crește riscul de alergii. ÎNSĂ studiile recente de cercetare au aruncat îndoială asupra a ceea ce au reprezentat liniile directoare unanim acceptate până acum.

Numărul copiilor care au devenit alergici la produsele alimentare a crescut puternic în ultimii ani în țările occidentale. Specialiștii au intrat la banuieli și cu toții au încercat să descopere unde este greșeala, mai ales în ultimii câțiva ani, așa că au pornit noi curente de cercetare în mai multe părți ale lumii. Marea Britanie, Australia, foarte multe sudii europene, câteva în India și chiar în Turcia.

Există în afară de OMS și alte autorități de prestigiu internaționale cum ar fi National Health and Medical Research Council (NHMRC) sau ABA (Australian Breastfeeding Asociation), ale căror ultime recomandări nu se mai cramponează de vârsta de 6 luni. De exemplu, Australian Society for Clinical Immunology and Allergy (ASCIA) oferă noi direcții, bazat strict pe studiile din ultimii ani. După cum se poate citi în articole recente despre alergii alimentare ale unor prestigioase publicații de profil, medici specialiști pediatri alergologi de la Royal Children’s Hospital în Melbourne recomandă introducerea alimentelor solide ”în jurul” vârstei de 6 luni. Există și alții care comunică explicit: nu mai devreme de 4 luni și nici mai târziu de 6 luni. Nu foarte departe de noi, aici în Europa, există Institutul de Cercetare pentru Nutriția Copilului (Dortmund), care susține că nu toți copiii sunt pregătiți sau ar trebui să înceapă diversificarea în același moment. Schema de diversificare a Institutului, pe care am primit-o și eu de la medic, o puteți descărca aici. Dacă îmi permiteți o părere personală, nu cred că am auzit ceva mai logic! Este un lucru cât se poate de evident după părerea mea…

Toți cad de acord cu privire la un aspect. Introducerea alimentației solide trebuie să aibă loc în paralel cu alăptatul. Pe cât posibil, să fie introduse toate grupele alimentare până când are loc înțărcarea. Până când introducem solidele, alăptarea trebuie să fie exclusivă, asta însemnând : fără apă, ceai sau sucuri de fructe!

Acest lucru nu înseamnă că fiecare copil ar trebui să înceapă la 4 luni, așa cum spuneam, ci mai degrabă la un moment dat în între aceste două vârste, atunci când copilul arată disponibilitatea. Australian Society for Clinical Immunology and Allergy (ASCIA) sprijină acest lucru și a influențat recomandările multor profesioniști din domeniul sănătății.

Sfaturile foarte noi pentru  începerea introducerii solidelor înainte de 6 luni, sunt bazate pe mai multe studii recente ale populației, mai ales din Europa și Australia. Acestea au sugerat culmea, că introducerea și expunerea frecventă la alimente considerate cu potențial alergen, în perioada 4-6 luni reduce riscul de alergii, mai degrabă decât îl crește. Acest lucru este opusul a ceea ce propuneau liniile directoare de acum câțiva ani. Așa cum spuneam și mai sus, s-a născut din dorința specialiștilor de a se lămuri care este motivul pentru care în ultimii ani, numărul alergiilor alimentare în cazul copiilor a crescut considerabil. Asta după ce OMS recomanda introducerea alimentelor solide…după 6 luni!

Nici un studiu nu a arătat că amânarea alimentelor alergene dincolo de 6 luni duce la un risc mai mic de alergii – mai degrabă contrariul!

Ca să fac o așa-zisă paranteză, gândiți-vă numai câte familii turce încep diversificarea la 3 luni, în paralel cu alăptatul, oferă copiilor alimente de toate felurile, din toate grupele alimentare. În Germania cel puțin, s-a observat că acești copii, proveniți din familii turce, nu au atâtea alergii și probleme digestive cum au cei din familii germane, care au respectat cu sfințenie recomandările ”6 luni alăptat exclusiv, introducerea solidelor după acest moment!”

Gândiți-vă și la alt aspect! După 6 luni, copilul poate refuza în continuare alimentația solidă. Este dreptul lui. 🙂 Desigur, el nu trebuie forțat! Așa că părinții fac pauze, lucru absolut firesc! Și reiau diversificarea după 3, uneori 4 săptămâni! Se poate prelungi foarte mult momentul introducerii cărnii! Iar lipsa fierului poate avea consecințe destul de serioase. Undeva în jurul vârstei de 6 luni, rezervele de fier ale sugarilor alăptați sunt pe sfârșite! Sunt multe aspecte de luat în calcul!

În plus nu știu dacă vă amintiți sau ați auzit discuții, însă bunicii noștri acționau din instinct, nu aveau astfel de recomandări. Desigur, să ne axăm pe instinct sută la sută nu reprezintă o modalitate ideală de a crește copiii. Însă părinții noștri nu sufereau de alergii alimentare. Numărul persoanelor cu alergii nu era nici pe departe atât de mare cum este acum! Știți ca pe vremuri, la țară, copiii primeau lapte de capră sau de vacă la câteva ore după naștere? 🙂 Oamenii considerau colostrul ca fiind toxic! Mama începea să alăpteze abia după 3 săptămâni! Asta nu înseamnă nici pe departe că așa trebuie să procedăm noi, de fapt ar fi total contraindicat! Era doar o paranteză! 🙂
Ca să revenim la subiectul principal, riscul de alergie nu este singurul factor în a decide când introducem solidele. Există, de asemenea, riscul de boală sau teama specialiștilor că bebelușii ar putea primi prea puțin laptele matern. Teamă total justificată! Mai ales că în multe țări, printre care și România, informațiile cu privire la alăptat sunt învechite și chiar eronate!

Există numeroase studii care arată că alăptarea protejează copiii de boli în toate țările din lumea asta, mai mult sau mai puțin sărace. Nu intru în detalii, voi face un articol separat. Liniile directoare mari de până acum erau pentru întârzierea anumitor alimente, cum ar fi laptele de vacă, nucile, grâul, ouăle și peștele. Toate acestea gândite tot pentru a reduce riscul de alergie la aceste alimente, permițând sistemului copilului sa se maturizeze. Însă studiile asupra populației au infirmat acest lucru. 🙂 Acum se crede că odată ce începem introducerea solidelor, copiii normali, sănătoși ar trebui să aibă o varietate de alimente, tipul și ordinea nu conteaza. Un decalaj de 2-3 zile între fiecare aliment nou ar trebui să fie suficient, în cazul în care există o reacție. Parinții unui copil care are simptome de alergie deja ar trebui să ceară sfatul unui cadru medical cu privire la introducerea de solide. Ideal este când această introducere se face în paralel cu alăptatul, așa cum scriam mai sus!

Alergiile la nuci, arahide sunt o preocupare comună. Studiile de până acum au sugerat că acestea nu prezintă un risc cu mult mai mare de alergie la copii normali decat orice alte produse alimentare. Există un studiu de amploare care se face acum în Marea Britanie și care se va desfășura până în 2014 pentru a vedea dacă introducerea timpurie a produselor de arahide crește sau descrește pericolul alergiilor. Până când cercetarea este finalizată, nimeni nu poate spune cu siguranță care este cel mai bun moment pentru a introduce nuci. Rețineți că aceasta discuție este distinctă de aceea care se referă la riscul de sufocare cu orice fel de nuci întregi, care ar trebui evitate pana când copiii împlinesc aproximativ 5 ani. Un studiu similar, despre alergia la ou este în desfășurare în Australia. Recunosc, oul este singurul aliment pe care nu i l-am introdus copilului meu până acum.Ca să ne distrăm puțin, aștept să se finalizeze studiul din Australia. 🙂

Indiferent de vârsta la care copilul începe să se bucure de alimentele solide, alăptarea ar trebui să continue în paralel cu procesul de introducere a noilor alimente. Cercetările sugerează că aceasta reduce riscul de alergii și boală celiaca.

Rețineți că această discuție este în special despre prevenirea alergiilor la copii. În cazul în care un copil are deja o alergie alimentara, atât el cât  și mama care alăptează ar trebui sa evite respectivul aliment. De asemenea, studiile au arătat ca evitarea alergenilor în timpul sarcinii nu face nici o diferență la riscul de dezvoltare a alergiilor la copii.

Așa cum spuneam în alt articol despre alimetația bebelușului, diversificarea este un moment important atât in viata mamei cât și a copilului. Prin aceasta el începe să descopere gusturile și alimentele cu care se va întâlni pe parcursul vieții, iar organismul începe să-și ia vitaminele și mineralele necesare din aceste alimente. Să nu facem din asta un stres, ci o bucurie. Să savurăm alături de copilul nostru nu doar aromele, texturile și culorile îmbietoare ci mai ales bucuria unei noi etape de viață. Consider că cel mai important este ca bebelușul să fie hrănit cu dragoste, într-un climat liniștit și pozitiv, să fie încurajat și să primească toată atenția de care noi părinții suntem capabili, pentru a deveni un adult încrezător, sigur pe sine și bineînțeles sănătos!

baby-eating-photo-450x400-ts-AA032339
https://www.breastfeeding.asn.au/bfinfo/solids.html

http://www.who.int/nutrition/topics/exclusive_breastfeeding/en/index.html

http://www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=49:starting-solid-foods&catid=5:information&Itemid=17

http://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/feeding-nutrition/Pages/Switching-To-Solid-Foods.aspx?nfstatus=401&nftoken=00000000-0000-0000-0000-000000000000&nfstatusdescription=ERROR%3a+No+local+token

http://www.fke-do.de/

Reclame

3 gânduri despre “4 luni vs 6 luni! Vârsta corectă pentru începerea diversificării!

  1. Noi am inceput diversificarea cam pe la 5 luni la recomandarea pediatrei. Pana la aceea varsta l-am alaptat exclusiv pe puiutul meu, fara apa, ceaiuri sau altele, chiar daca am avut unele „presiuni ” in jurul meu tip : ” da-i draga si lui putina apa ca ii este sete” sau ” ceaiul este sanatos” . Puiul meu a papat foarte bine de la inceput si pana la varsta de 1 an i-am introdus majoritatea alimentelor, inclusiv produsele cu gluten. Noi stam in Italia si aici de la 8 luni, pediatra mi-am recomandat pasta. Oul si laptele de vaca le-am introdus dupa 1an. Acum strumful are 19 luni si papa de toate, inclusiv nuci pe care eu i le-am dat in jurul varstei de 18 luni. M-am documentat si am citit ca la copii care nu au un istoric cu alergii se pot introduce si mai devreme de 3 ani. Eu m-am ghidat foarte mult dupa recomandarile pediatrei care mi-a facut o schema cu toate alimentele si varsta de la care se pot introduce. Fiind la primul copil si neavand experienta mi s-a parut foarte utila. Personal cred ca fiecare mamica isi cunoaste pruncul si cu documentarea de rigoare poate decide cand si ce sa introduca in alimentatia puiului. Cu acestea spuse, vreau sa-ti mai spusn ca imi place enorm blogul tau si ca in fiecare zi astept postarile tale.

  2. De acord cu sfaturile despre diversificare si alaptare, dar nu si cu ideea ca tot ce vine de la OMS e litera de lege. Organizatia Mondiala a Sanatatii este o institutie politizata si hrapareata, care recomanda vaccinuri pentru boli care nu exista si sustine ca sa fii vegetarian este o boala psihica 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s