Problemele de somn ale bebelușului încep ziua!

Un subiect important, controversat, dezbătut intens între mame dar și între specialiști, este somnul bebelușului. Este firesc să fie astfel, deoarece odihna este extrem de importantă pentru noi toți iar venirea pe lume a unui copil aduce cu sine schimbări majore, mai ales la capitolul acesta.

Copiii și în special bebelușii dorm diferit față de adulți. În primele luni de viață bebelușii adorm în somn REM, adică acel somn agitat, cu grimase, zâmbete, mișcări de tot felul, respirație precipitată. Abia dupa vârsta de 4 luni somnul lor începe sa se asemene mai mult cu al nostru, începând să adoarmă cu o perioadă de somn non-REM (somn profund). Cu timpul, mai ales dacă noi părinții nu îi însoțim pe cei mici în drumul firesc al deprinderii unor obiceiuri sănătoase de somn atât ziua cât și noaptea, este posibil ca trezirile nocturne să ne dea bătăi de cap luni, poate chiar ani de zile.

Specialiștii au ajuns la concluzia că un bebeluș, în special după vârsta de 6 luni, poate fi ajutat să-și creeze deprinderi corecte de somn, însă acest lucru presupune multă informare, efort și voință din partea părinților. Misiunea nu este una ușoară, dar dacă lucrurile se desfășoară corect și sub îndrumarea unui medic, rezultatele sunt remarcabile și relativ rapide. Nu intru în detalii, am scris aici despre asta.

O condiție de bază pentru un somn liniștit și neîntrerupt pe timpul nopții este chiar înțelegerea și adaptarea somnului de peste zi al bebelușului. În primele 6 luni de viață, specialiștii nu recomandă niciun fel de program pentru bebeluș. Nici pentru alimentație și nici pentru somn. La vârsta aceasta, copiii încă nu fac diferența dintre zi și noapte, bioritmul lor este în formare. Tot ceea ce noi putem face este cel mult să le oferim o direcție, adică să influențăm blând mutarea câtor mai multe ore de somn din zi, către noapte. Cu toate astea, nu neglijați importanța somnului de amiază, mai ales în primele luni de viață, dacă nu vreți să aveți un bebeluș iritat, care plânge din orice. Oboseala și sistemul nervos nematurizat supus unui aflux impresionant de informație, reprezintă cauze importante al reprizelor intense de plâns din primele luni. Am scris aici despre asta.

Somnul din timpul zilei reprezintă o componentă importantă din dezvoltarea bebelușului. Deși poate părea ciudat, cu cât bebelușul doarme mai bine pe timpul zilei, cu atât el va dormi mai liniștit pe timpul nopții și chiar va avea mai puține treziri nocturne. Mulți parinți scurteaza somnul de peste zi pentru ca bebelușii sa fie mai obosiți seara la culcare. Sau dimpotrivă, permit copilului să doarmă prea mult și la ore nepotrivite după-amiaza. Trebuie găsit un echilibru, căci somnul liniștit de peste noapte își are rădăcina în obiceiurile sănătoase din timpul zilei.

webmd_rm_photo_of_mom_kissing_baby

Bebelușii au nevoie de multe ore de somn în primele luni, iar cu timpul acestea se reduc. La început dorm în mai multe reprize iar cu timpul fac trecerea de la 2, 3 reprize de somn pe zi la 1 singură repriză intre 10 si 18 luni aproximativ. Dacă vreți să știți cam cât doarme bebelușul Dvs, puteți completa un protocol de somn. E posibil să aveți surprize. 🙂

National Sleep Foundation din SUA oferă câteva informații cu privire la tiparele de somn. Orele diferă in functie de varstă. Daca în cazul bebelușilor de 2 luni se impun între 10,5 – 18 ore, în cazul celor de 3 pana la 11 luni sunt de ajuns 9 – 14 ore în total.

După vârsta de 6 luni, copilul este capabil să doarmă toată noaptea, fără întreruperi și atenție, fără mese nocturne. Este chiar indicat ca acestea să fie eliminate treptat pentru a nu se crea obiceiuri greșite. În mod surprinzător pentru mulți părinți, hrănirile nocturne pot fi o cauză majoră a problemelor de somn la bebeluși. In primele 2-3 luni de viață acestea sunt o nevoie, însa ea dispare treptat, iar părinții trebuie să-l însoțească pe bebeluș în această schimbare. Voi detalia cu altă ocazie.

Pentru un somn de noapte liniștit și sănătos, după vârsta de 6 luni, se recomandă ca somnul de zi să fie unul organizat. Astfel îl ajutați pe bebeluș să își regleze ceasul biologic. De la această vârstă, copilul are nevoie de două reprize de somn în timpul zilei, care să nu depășească o oră jumătate fiecare și să aibă între ele un interval de cel puțin 3 ore. Foarte important este ca ultima repriză de somn să nu aibă loc mai târziu de ora 16:00 sau să fie cu cel puțin 4 ore înaintea orei de seară.

După 4, 5 luni trebuie să țineți cont de încă un aspect important. Somnul de zi să aibă loc în pătuțul copilului și nu în diverse locuri de prin casă. Pe canapea, în cărucior, scoică, țarc etc. Dacă de exemplu mergeți la plimbare, este absolut firesc, cu titlu de excepție, ca bebelușul să adoarmă în cărucior, însă când intrați în casă, încercați să-l mutați ușor în patul său, într-o cameră liniștită și răcoroasă, unde puteți trage obloanele iar somnul micuțului să fie cu adevărat odihnitor. Atenție, nu îl lăsați să doarmă mai mult de o oră jumătate!

Ideal este ca în timpul zilei, de la această vârstă, bebelușul să învețe să adoarmă singur, în pătuțul propriu și să nu asocieze masa cu adormitul. Adică să separăm pe cât posibil cele două momente. Să nu adoarmă la sân sau cu biberonul. Aceasta este greșeala cea mai mare pe care părinții o fac și care duce la cele mai multe probleme când vine vorba despre un somn sănătos. Și asa cum spuneam, obiceiurile greșite de somn, atât ziua cât și noaptea, duc în final la treziri dese, irascibilitate a copilului, oboseală și tensiune în familie.

Explicația este una simplă. În timpul nopții bebelușii se trezesc de foarte multe ori. Și noi adulții facem asta, de mai puține ori – ce-i drept, numai că nu suntem conștienți.

Din vremuri străvechi, copiii au avut treziri nocturne numeroase, acest lucru fiind bine întipărit în codul nostru, pentru a ne apăra de prădători și pericole de orice fel. Pe sugari îi ajută în primele luni într-o anumită măsură chiar și la reglarea respirației pe timpul nopții. În vremurile noastre însă lucrurile s-au schimbat, nu mai dormim în peșteri, casele noastre au devenit un loc sigur și putem să dormim un somn continuu și liniștit.

Bebelușii însă nu au capacitatea de a adormi singuri și nici noi părinții nu îi ajutăm să facă asta. Trecerea la somn este mai dificilă pentru copii decât pentru adulți, pentru că, așa cum spuneam mai sus, bebelușii trec în etapa somnului activ prima dată. În plus au fost obișnuiți să asocieze sânul mamei, legănatul în brațe sau alte obiceiuri cu adormitul și atunci acestea rămân cam singurele modalități prin care reușesc în continuare să adoarmă.

Vestea bună este că ei pot fi obișnuiți sa adoarmă singuri atât pe timpul zilei cât și seara la culcare, în așa fel încât după fiecare trezire nocturnă să se poată liniști fără ajutor. Nu este simplu, așa cum spuneam la începutul articolului, iar pentru noi părinții reprezintă o adevărată provocare. Aceea de a-i însoți în formarea unor obiceiuri sănătoase de somn, atât ziua cât și noaptea!

Ce poate fi mai dulce și mai frumos pentru o proaspătă mamă decât să adoarmă alături de puiul ei, când acesta se află la sân? Perfect de înțeles! Oricum aveți la dispoziție cel puțin 6 luni să vă bucurați de asta! Însă după această vârstă, specialiștii spun că trezitul des și adormitul la sân reprezintă mai degrabă o obișnuință și devine din ce în ce mai greu de îndepărtat cu trecerea timpului. Iar copilul nostru are acum cea mai mare nevoie de noi! Să îl însoțim în eforturile lui de a adormi și de a se liniști singur. Practic, pentru a asigura continuitatea somnului noaptea, este indicat ca părinții să îl învețe pe bebeluș să adoarmă ziua în aceleași condiții în care acesta se va trezi periodic. Gândiți-vă că cel care suferă în primul rând este copilul. Calitatea somnului este foarte importantă pentru o dezvoltare optimă, iar fragmentarea lui este la fel de obositoare și dăunatoare pentru copii cum este și pentru adulți. Cu timpul nu va mai putea adormi altfel decât cu ajutor din partea Dvs. El trebuie ajutat să învețe să adoarmă de unul singur iar somnul lui de zi și de noapte va deveni mai odihnitor! Unii copii par sa faca acest lucru în mod natural. Dar dacă bebelușul Dvs nu este așa, este o abilitate pe care poate să și-o dezvolte.

Desigur sunt atât de multe culturi, familii, personalități pe lumea asta. Nu există soluții universal valabile și fiecare se adaptează condițiilor și până la urmă dorințelor proprii. În funcție de toate acestea, se decide educația, linia potrivită de formare și obiceiul de somn. Orice decizie am lua, important este să fim pe deplin împăcați cu ea și să ne creștem copilul într-o atmosferă de afecțiune, securitate și armonie.

baby

http://babyparenting.about.com/cs/sleeping/a/regularnaps.htm

http://www.parenting.com/article/baby-napping-basics

http://www.mumsnet.com/babies/daytime-naps

http://www.babycenter.de/a9058/alles-%C3%BCber-babys-schlaf

Anunțuri

3 gânduri despre “Problemele de somn ale bebelușului încep ziua!

  1. Perfect de acord cu toate cele de mai sus, dar am citit un articol cu ceva vreme in ruma despre tulburarile de somn ale bebelusilor, iar articolul incepea asa: „Sa nu uitam ca mai devreme sau mai tarziu, toti bebelusii devin copii. Toti vor deprinde o anumita rutina a somnului, si desi pare incredibil, ajung sa doarma singuri, in camera lor, in patul lor. Ati vazut vreodata vreun copil de 14 ani care sa vrea sa adoarma la san, in patul parintilor?” A fost ca o revelatie pentru mine. Cand bebe e mic ne facem atatea griji in privinta unor lucruri pe care natura insasi stie sa le regleze atat de frumos, incat uitam esentialul si ne pierdem in detalii. Respect profund orice opinie legata de manevre precise de antrenament pentru a dormi sau a manca, dar pana la urma copilul va manca intotdeauna daca si cand ii e foame si va dormi fara doar si poate atunci cand ii e somn. Odihna si alimentatia sunt foarte importante, dar oare cine altcineva stie mai bine cand aceste nevoie trebuie satisfacute, decat bebelusul insusi?

  2. Draga Madalina, ai dreptate. Iar eu am scris in fiecare articol ca atat timp cat parintii si copiii sunt fericiti si linistiti fara reguli, atata vreme cat totul merge bine in familie, nu trebuie facute schimbari. Exista insa foarte multi parinti care se plang ca ai loc copilasi nu dorm bine, au multe treziri nocturne, plang, ei insisi nu mai pot face fata acasa si nici la serviciu…exista foarte multe cazuri. Si atunci specialistii spun ca exista solutii ce pot fi aplicate si de cele mai multe ori cu succes. Desigur, fiecare procedeaza asa cum doreste si cum ii place. Referitor la ce spuneai tu cu copilul de 14 ani, pot sa spun ca fetita mea de 6 ani, care a dormit cand a vrut ea, cu cine a vrut ea, unde a vrut ea, are acum probleme serioase cu adormitul. Si merge la scoala, e obosita. Trebuie sa doarma. Am facut tot posibilul si suntem pe drumul cel bun pentru a schimba toata situatia asta dar nu a fost usor deloc. A fost infinit mai greu decat la bebe2, care de la 6 luni adoarme singur si doarme fara probleme toata noaptea. Dar, asa cum spuneam, daca lucrurile astea nu ne deranjeaza…no problem! Putem astepta oricat! Desigur, nu vor dormi cu noi pat pana la 25 de ani! 🙂

  3. Din pacate bebelusii nu dorm atunci cand au nevoie si atat cat au nevoie. Din fericire pentru ei, pentru asta exista parinti.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s