Un somn sigur pentru bebeluș, în patul părinților

Deși studii foarte recente au demonstrat că cel mai sigur și liniștit somn pentru bebeluș este în pătuțul propriu (dar în aceeași cameră cu părinții) iar ”antrenamentele” pentru somn nu au efecte negative pe termen lung, există în continuare foarte mulți adepți ai dormitului în același pat cu copilul.

Dacă doriți părerea mea personală, deși nu face subiectul articolului, o voi împărtăși pe scurt. Eu mi-am crescut un copil fără niciun program special, în patul familiei, iar pe al doilea în patul propriu (în camera cu noi) ajutându-l să-și formeze de unul singur deprinderi sănătoase de somn. Nu am aplicat recomandările specialiștilor ca la carte, le-am adaptat felului nostru de a fi și situației familiale și au dat rezultate excepționale într-un timp foarte scurt. Nu cred că vreuna dintre cele două modalități descrise mai sus este perfectă și cu toate astea mi s-a părut util să împărtășesc cu voi experiențele mele și câteva reguli pentru siguranța somnului copilului, în pătuțul propriu sau în patul părinților.

Eu personal consider și am mai scris asta și prin comentarii că atâta timp cât și mama și copilul se simt bine și sunt fericiți dormind în același pat, nu trebuie schimbat nimic. Mai ales dacă se respectă și câteva măsuri de siguranță. Dacă însă vă doriți ca bebelușul să învețe să adoarmă singur și să aibă un somn fără întreruperi în pătuțul propriu, atunci desigur trebuie să vă asumați câteva schimbări. Noi am aplicat metoda recomandată de pediatru și a dat rezultate excelente foarte rapid. Cum l-am învățat pe cel mic să adoarmă singur și să-și formeze deprinderi sănătoase de somn? Am scris aici.

”Antrenamentele” pentru somn sunt întotdeauna subiecte sensibile, controversate și consider că nicio astfel de metodă nu trebuie aplicată decât dacă suntem perfect împăcați cu ea, extrem de bine informați (am citit atât opiniile criticilor cât și pe cele ale adepților), ne dorim acest lucru, avem tăria necesară, am încercat deja alte metode care nu au dat rezultate și cel mai important, am consultat pediatrul.

Fußsohlen einer Familie im Bett unter der Decke.

Să revin la subiectul articolului de astăzi. Voi prezenta ce am găsit răsfoind o carte zilele trecute, cu privire la siguranța somnului copilului mic atunci când acesta doarme în patul părinților.

1. Bebelușul trebuie să doarmă pe spate, în special în primele 6 luni de viață. Înfășatul este o modalitate care îl ajută să își păstreze această poziție, dacă sunteți adepții lui.

2.Salteaua patului matrimonial trebuie să fie una tare.

3.Somnul de noapte împreună cu bebelușul pe canapea, pat pliant, pat cu aer sau cu apă, este total interzis.

4.Patul nu trebuie să aibă o gaură, un gol, o pauză între saltele sau între margine și saltea, în așa fel încât să permită bebelușului să alunece.

5.Nu există nicio comodă cu colțuri sau orice alt obiect greu sau ascuțit în jurul patului, de care copilul să se poată lovi pe timpul nopții.

6.Înălțimea patului de la sol nu trebuie să fie mare, în așa fel încât copilul să se poată lovi foarte tare în eventualitatea în care cade din pat. Indicat este ca în camera respectivă, în jurul patului să existe mochetă sau covor.

7.Copilul este indicat să doarmă în propriul sac de dormit, îmbrăcat în hainele corespunzătoare, adaptat temperaturii din cameră.

8.Copilul nu doarme sub nicio formă sub pătura sau pilota părinților. Există pericol de supraîncălzire sau sufocare. Dacă în patul respectiv dorm 2 adulți, atunci ideal este ca fiecare să aibă pilota lui, nu foarte lată, iar copilul să doarmă la mijloc în propriul sac de dormit. Evitați astfel pericolul deloc de neglijat ca bebelușul să alunece sub pilota comună.

9.Dacă dorm mai mulți copii în patul familiei, întotdeauna un adult trebuie să doarmă între doi dintre ei.

10.Patul din dormitor trebuie să fie tabu pentru animalele de casă!

11. Părinții fumători nu au voie să doarmă în același pat cu copilul. Aerul pe care aceștia îl respiră este contaminat cu nicotină și alte toxine, ceea ce poate dăuna unui nou-născut.

12. Doar părinți sănătoși, nealcoolizați au voie să împartă același pat cu copiii. Dacă unul dintre părinți a luat medicamente puternice, somnifere de orice fel sau este foarte obosit, doarme în pat separat!

În Germania, de când au fost recomandate și aplicate aceste directive, precum și cele enumerate de mine aici, a scăzut considerabil numărul deceselor cauzate de SMSS. Adică Sindromul Morții Subite la Sugar. Dacă în 1991 se înregistrau aproximativ 1300 de cazuri noi pe an, dupa 2010 s-a ajuns la un număr mai mic de 180 de cazuri!

Așa cum spuneam, voi mai scrie articole pe această temă, deoarece am observat că subiectul – somnul bebelușului, în special în România, creează controverse serioase, nu este suficient exploatat, pediatrii nu îi acordă importanța cuvenită iar părinții (de înțeles) sunt tentați să aibă abordări mai degrabă bazate pe instinct. Ceea ce oricum este mai bine, decât să adoptăm metode consacrate, dar cu care nu suntem împăcați sau despre care nu am citit suficient.

Există două tabere chiar și în lumea medicală, deși studii foarte recente tind să încline balanța spre crearea unor obiceiuri sănătoase de somn pentru copiii noștri, încă de la vârste foarte fragede. Voi prezenta zilele următoare o comparație făcută de specialiști între cele două variante. Pătuțul propriu în camera părinților versus dormitul bebelușului în patul matrimonial.

Cum spuneam, între părinți există și tabăra celor perfect împăcați cu ideea de a împărți același pat cu bebelușul, s-au documentat cu privire la siguranță și consecințe, cu toții se odihnesc mai bine astfel și nu există niciun motiv pentru a încerca altceva.

Există extrem de multe tipologii, personalități, experiențe și diferențe culturale pe lumea asta și nu toate metodele care au avut rezultate excepționale pentru unii, se vor mula perfect pe situația și personalitatea celorlalți.

Și nu uitați, o noapte bine dormită este esențială pentru sănătatea și dezvoltarea copilului dumneavoastră, privarea de somn putând avea consecințe grave! A-i oferi propriului copil  posibilitatea de a deprinde obiceiuri sanatoase de somn poate fi prima sarcină dificilă din rolul de părinte. Acei părinți care reușesc asta, ar trebui să simtă un sentiment de împlinire, căci așa cum spuneam, nu este o sarcină facilă!

Anunțuri

Un gând despre “Un somn sigur pentru bebeluș, în patul părinților

  1. Pingback: Cum îi protejăm pe cei mici în zilele caniculare? | Only 4 Ladies

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s