Temperatura optimă în camera și în viața copilului

Pentru că articolul de ieri despre siguranța somnului bebelușului a stârnit rumoare în special prin punctul care făcea referire la temperatura optimă de somn, mă văd nevoită să detaliez subiectul.

Temperatura ideală în camera bebelușului este undeva la 18-19 grade, spun specialiștii. La aceste valori copilului nu îi este nici foarte cald, nici foarte frig. Nu transpiră și nu se deshidratează pe timpul nopții.

Un studiu neozeelandez si doua studii britanice au demonstrat că o cameră prea caldă și în special o cameră ”supraîncălzită” (adică așa cum avem noi prin România: 25-26 grade…) duce la creșterea riscului de SMMS. Adică Sindromul Morții Subite la Sugar.

Explicația ar fi că apare supraîncălzirea iar corpul încă foarte mic nu are o capacitate optimă de reglare a temperaturii, asemenea corpului adult. Voi detalia mai jos. Mai mult decât atât, o cameră încălzită pe timpul nopții creează discomfort. Dureri de cap, respirație îngreunată și uscată, înfundarea căilor nazale și așa cum am scris mai sus, deshidratare.

Imagine

Chiar și pentru noi, adulții, somnul într-o cameră răcoroasă este mult mai sănătos decât acela într-o cameră supraîncălzită. Suntem cu toții mai protejați de răceli, iar somnul este mai odihnitor. Chiar dacă aparent temperatura pare a crea discomfort, în timp organismul se adaptează. Iar dacă ne îmbrăcăm și acoperim corespunzător, somnul devine chiar plăcut.

În primele zile de viață ale sugarului se recomandă ca temperatura să fie de aproximativ 22-23 de grade iar în maxim o săptămână să scadă treptat până undeva la 18 grade. Aceasta este temperatura optimă de confort, atât pentru bebeluși cât și pentru copiii mai mari. Bebelușii dorm mult mai bine în camere răcoroase. Echipați cum trebuie, adică în sac de dormit și cu haine din bumbac au un somn liniștit și sănătos.
Și acum explicația promisă. Este cunoscut faptul că organismele vii au o temperatură proprie, rezultată din arderile metabolice. Acestea sunt responsabile cu întreținerea funcțiilor vitale, asigurând în același timp și dezvoltarea copilului. Arderea metabolică în sine, la fel ca oricare ardere, produce căldură. Căldura degajată este cu atât mai mare cu cât copilul este mai mic. Totul depinde de starea funcțională a inimii. Bătăile inimii, la nou nascut, în timpul somnului, se ridică la 120-130 pe minut.

Pulsul nostru, al adulților este de 70-80 batai pe minut. Când copilul este scos iarna la plimbare nu are probleme atât de mari cu frigul cum avem noi și credeți-ma pe cuvânt că nu-și dorește să intre în casă prea repede :). Pentru că el nu resimte frigul asemenea nouă! Noi hotărâm pentru el, în funcție de percepțiile noastre. Ei, aici este greșeala majoră a celor mai multe mame, la modul general. 🙂

Când doriți să știți dacă unui sugar îi este cald sau frig verificați-i întotdeauna ceafa. Dacă nu este transpirat sau dacă ceafa nu este rece, atunci temperatura din cameră și hainele sunt cele potrivite. Nu vă ghidați niciodată după temperatura extremităților. La bebeluși, mai ales în primele luni de viață, mânuțele și piciorușele sunt reci.

Este de asemenea importantă o bună aerisire a camerei de mai multe ori pe zi. Și dragi mame din România nu vă mai temeți de ”curent”. Nicăieri în lume nu există această teamă, așa cum există la noi. Cu cât un copil este mai mult expus temperaturilor scăzute iar aerul circulă, devine proaspăt, cu atât este mai ferit de răceli. În Olanda și în țările vestice și nordice în general copiii fac baie cu apă aproape rece, sunt băgați în apa mării la temperaturi de neimaginat pentru noi, iar iarna în zăpadă merg afară fără căciulă.

Am văzut deunăzi un reportaj. S-a demonstrat că nicio tinctură, vitamina C sau alte suplimente din magazine nu apără organismul mai bine de răceli decât întărirea imunității prin expunerea gradată a corpului la frig. Aici copiii nu iau medicamente pentru imunitate, sunt trimiși zilnic cu bicicleta la școală, indiferent că plouă, este ger sau gheață afară. Medicii germani au descoperit că simpla trecere zilnică pe față a unui duș cu apă a cărei temperatură este aproape de valoarea de îngheț, ne apără de răceli. Cu cât corpul nostru este mai des expus la rece, cu atât devine mai rezistent. Nu intru în detalii că aș scrie 5 pagini și nici nu face subiectul articolului de astăzi.

Imagine

Aerul rece pentru copilul îmbrăcat corespunzător este extrem de favorabil sănătății sale. ”În schimb, căldura ce depășește anumite limite, este de cele mai multe ori inamicul numărul 1 al sănătății și al unei bune dezvoltări.”

http://blog.orangebaby.de/2009/02/27/schlaftemperatur-temperatur-im-baby-kinderzimmer/

http://babygooroo.com/2011/11/what-is-the-ideal-temperature-for-my-baby%E2%80%99s-room/

http://www.copilul.ro/sugar/camera-bebelusului/Temperatura-in-camera-bebelusului-a7228.html

Anunțuri

Un gând despre “Temperatura optimă în camera și în viața copilului

  1. Pingback: Cum îi protejăm pe cei mici în zilele caniculare? | Only 4 Ladies

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s