Între mame, despre toleranță!

Iubesc schimbul de opinii, argumentul, informația de calitate, dar cel mai mult iubesc bunul simț și îngăduința!

În ultima vreme, vrând-nevrând, am ajuns în anumite medii, grupuri de interes, în încercarea timidă de a promova unele opinii. Am descoperit o lume fascinantă! Interesantă la extrem! Fiind în general grupuri de femei, abordările au fost așa cum mă așteptam :), adică ”feminine”, înflăcărate, pline de patos, exagerate, dar frumoase, naturale. Așa a lăsat natura, ca noi mamele să fim nebune de legat când vine vorba de pruncii noștri! Deși între noi fie vorba, anumite limite nu strică :)!

Așa că am făcut o baie de oxitocină 🙂 și am AVUT ENORM DE ÎNVĂȚAT!

Am observat însă și ceva ce m-a durut! Ceva ce am sperat că a murit cu timpul, cu trecerea generațiilor! Am crezut că tinerii vor aduce un suflu nou în lumea dură, încrâncenată de comunism și principii absurde! Mă refer la lipsa acută de toleranță!

Da, toleranța este apanajul umanității! Cred asta din tot sufletul meu! Mă doare să văd că tinerii mei din România nu au așa ceva! Nu vreau să generalizez, mă iertați, dar e dureros să observi asta, în vremurile în care trăim, în secolul în care ne aflăm!

unity

Mai concret, am observat că femeile, mai ales dacă sunt proaspete mame, devin de necontrolat! Uneori am senzația că dispare total discernământul, respectul, calmul! Comportamentele devin uneori primitive, lipsite de orice logică, pragmatism, guvernate de instinct și atât! Ca apoi aceste comportamente, de înțeles până la un punct, să culmineze cu o lipsă crasă de tolereanță la adresa tuturor celor care acționează sau gândesc diferit!

Proaspete mame, unele dintre noi, nu mai vedem altceva decât propriul copil, suntem ghidate exclusiv hormonal, scriem hormonal, ne certăm hormonal! Nu vedem decât lapte de mamă, sfârcuri umflate, pârț de bebeluș, scâncet de bebeluș, iar dacă cineva îndrăznește să se opună ușor curentului, îl ”linșăm”! Și nu mă feresc să folosesc cuvintele acestea! Cordonul ombilical nu a fost tăiat! E acolo, e umed și pulsează! E normal să fie așa, dar până la un punct! Vorbeam de limite mai devreme. Aș continua chiar să spun că un dram de decență nu strică! Când rațiunea este complet întunecată, începem să facem greșeli! Oare din motivele enumerate mai sus să ne fi pierdut toleranța? Sau cauzele sunt mult mai complexe de atât…

Se cade un duș rece și să ne amintim că mai suntem și altceva decât mame! Nu mă deranjează, așa cum spuneam, e o opțiune, dar ar fi frumos să fie și conștientă, asumată! Oricum ar fi, o respect!

toleranta2

Dar doamnelor, oare v-ați gândit vreodată cum se vor simți băieții noștri (vor deveni bărbați cu personalitate – 🙂 dacă îi lăsăm), când la 30 de ani vor citi ”tânguiala” și scăldatul nostru patetic în laptele propriu pe toate forumurile, blogurile și grupurile pe care ne desfășurăm? Făcând din asta o virtute? Și mai grav, punându-i la zid pe cei care gândesc sau acționează diferit??

Cum am mai spus: un duș rece și să ne iubim copiii conștient, cu luciditate! Cu picioarele pe pământ! Să dezvoltăm în ei încredere, putere și sensibiliate dar în același timp să le oferim motive să ne respecte!

Era doar o observație! 🙂

Orice se poate afirma, contrazice, susține pe lumea asta! Dar există câteva condiții ca societatea să rămâna una civilizată.Printre acestea: respectul și TOLERANȚA!

E Postul Paștelui și Post nu înseamnă doar abținerea de la mâncare dar și multă multă înțelegere, iertare si acceptare! Fără ca asta să însemne îngroparea dreptului la opinie! Din contră!

toleranta

Dragele mele mame, când vom învăța că fiecare pe lumea asta are libertate, acea libertate primordială a ființei, vom fi mai împăcate! Exemplu concret: dacă o mamă naște prin cezariană este pusă la zid! Nu îi explică nimeni cu delicateţe, cu argumente, de ce e mai bine și pentru mamă și pentru copil (dacă situația permite) ca naşterea să aibă loc pe căi naturale…nu face nimeni asta! În schimb toate cele care au născut natural sar la gâtul ei și o desființează! E mamă denaturată, e pseudo-mamă! Și invers treaba funcționează la fel!

Alt exemplu. O mamă nu alăptează, este automat linșată! Da, o femeie are dreptul să NU VREA SĂ ALĂPTEZE! Aici în Germania, femeile sunt îndrumate să alăpteze, li se explică de ce este mult mai bine să facă asta și nimeni nu încurajează alimentația artificială a sugarului. DAR dacă o mamă nu vrea să alăpteze, este înțeleasă și sfătuită cu calm, nu pusă la zid! Și cu toate astea, procentul femeilor care alăptează este mai mare în Germania decât în România! Nu intru în detalii, voi scrie altădată un articol! Să ne înțelegem: dacă am alăptat este decizia proprie și nu înseamnă că sunt o mamă mai bună decât una care nu a făcut-o!

Despre toate astea vă vorbeste o mamă disperată după copiii ei, o mamă pro alăptat, pro naștere cât mai naturală, pro, pro, pro! Și o mamă care le-a făcut pe toate astea!

tolerance

Vă implor, toleranță! E o bubă națională! Sper că m-am făcut înțeleasă, nu mă refer la considerente rasiale etc! Rămânem la laptele nostru :)! Dar esența e aceeași: cei din jur trebuie înțeleși, respectați, iar opiniile se argumentează cu calm!

Faptul că tolerăm nu inseamna neaparat că facem o alegere, mai ales cand cei înghesuiti de noi in diverse categorii încalca anumite norme, însă avem datoria de a-i accepta și de a-i trata cu respect! A fi uman este o obligație!

Adevărata toleranță, în spirit umanist, înseamnă mai mult decât o simplă „acceptare”, ea presupune respectul opiniei contrare și este strâns legată de libertatea persoanei!

”Prin toleranță se respectă deciziile altor oameni, grupuri, popoare, religii, alte moduri de gândire și puncte de vedere, alte stiluri și moduri de viață. În lumea modernă, toleranța este fără tăgadă necesară. Ea reprezintă armonia în diferențe. Toleranța înseamnă bun simț, înseamnă a renunța la egoism și a înțelege că ceea ce pentru tine este poate lipsit de importanță, pentru altul poate fi semnificativ.”

”Toleranța înseamnă până la urmă armonie. Ea este virtutea care face ca pacea să fie posibilă și care contribuie la înlocuirea învrăjbirii cu pacea, lumina și armonia.” Că tot vorbeam de Paște!

Dragele mele, nu schimbăm guverne, nu întoarcem lumea cu fundul în sus! Suntem mame și atât! Cum am mai spus: nu există părinți buni sau răi! Există părinți și atât! Voi trăi oare ziua în care o mamă româncă, oriunde, pe internet, la un curs, să spună NU ALĂPTEZ PENTRU CĂ NU VREAU, și toate celelalte, care au făcut sacrificii ca să alăpteze, să o înțeleagă și să o respecte?! Dar să o respecte SINCER?!

Ca să înțelegem mai bine, este exact cum spunea Părintele Nicolae Steinhardt despre Post:

„Când un om reușește să facă ceva ce i-a solicitat mult efort, în el începe să lucreze trufia. Cel ce slăbește, se uită cu dispreț la grași, iar cel ce s-a lăsat de fumat răsucește nasul disprețuitor când altul se bălăcește, încă, în viciul său. Dacă unul iși reprimă cu sârg sexualitatea, se uită cu dispreț și cu trufie către păcătosul, care se căznește să scape de păcat, dar instinctul i-o ia înainte! Ceea ce reușim , ne poate spurca mai ceva decât păcatul însuși. Ceea ce obținem se poate să ne dea peste cap reperele emoționale în așa manieră încât ne umple sufletul de venin…


Ochii noștri nu sunt concepuți pentru dispreț , ci pentru a exprima cu ei chipul iubirii ce se căznește să iasă din sufletele noastre. Succesele noastre nu ne sunt date spre a ne înfoia în pene, ca în mantiile statuilor, ci pentru a le transforma în dragoste, în dezvoltare și în dăruire pentru cei din jur.”

Imagine Bitmap nouă

Anunțuri

4 gânduri despre “Între mame, despre toleranță!

  1. Frumoasa si educativa initiativa ta. Insa, probabil reactiile de care vorbesti au pornit de la postari care au fost interpretate, sau chiar au fost lipsite tocmai de lipsa de toleranta a autorului. Si eu sunt mama, dar asta nu ma imiedica sa nu filtrez informatia si sfaturile altora. Cum procedez eu cu copilul meu nu trebuie sa reprezinte un sablon pentru altele. Daca tu adopti un stil cu al tau copil si il faci public, din punctul meu de vedere diferit fata de al meu, exemplul concret fiind cel cu plansul si dormitul, nu inseamna ca ceea ce faci tu este din start incorect pt ca este diferit de al meu. Daca tu pentru copilul tau consideri ca este optima abordarea aceasta este strict decizia ta, insa trebuie sa iti asumi comentariile unor parinti mai putin sa zicem educati si culti. Nasterea, alaptaul, vaccinurile si lamentarile copiilor manifestate in plans vor fi mereu subiecte hot intre mame in special. Pe mine astfel de dicutii initial ma distreaza, dar ma si intristeaza pentru ca realizez ca societatea romaneasca este in continuare … lamentabila. Ne preocupa mai mult cum alege o mama sa nasca in loc sa ne preocupe in ce societate se va forma pruncul adus pe lume. Incepand de la sistemul educational si terminand cu cel sanitar si de ce nu, moral al „tinerei noastre democratii”.

  2. Iti multumesc Ada! Da, e corect ce spui tu! Un singur lucru nu am inteles! Unde este lipsa de toleranta a autorului? Eu de fiecare data am spus: nimic nu e obligatiru, nu judec pe nimeni, nu consider ca am ales caile perfecte, am avut si am de invatat! Sarbatori fericite si linistite in familie! Cu drag!

  3. Scuze, am tastat de pe tableta si nu am realizat ca initialul comentariu a suferit modificari. Ceea ce voiam sa transmit era faptul ca orice postare in care iti exprimi experienta sau alegerea poate fi interpretata ca o lipsa de toleranta fata de alte abordari. Subtil sau nu, postarea cu nasterea naturala fata de cezariana poate fi interpretata asa. Eu nu spun ca esti intoleranta, repet fiecare actioneaza dupa cum considera mai bine pt el si copilul din dotare. Ideea e ca odata ce apari in mediu virtual si ti faci publice trairile,impresiile, alegerile, iti asumi si repercusiunile. 🙂 Zi frumoasa!

  4. Asa este si mi le-am asumat! Mai departe insa am observat anumite comportamente exagerate, poate cu mult peste ce ma asteptam eu si am simit nevoia sa intervin cu acest articol! Care atentie, era pentru toata lumea: inclusiv pentru mine! 🙂 Prezentarea experientei sau a alegerii proprii nu reprezinta sub nicio forma lipsa de toleranta, dar AI DREPTATE: poate fi interpretata astfel!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s