Naștere naturală versus cezariană

Domnule Vlad Mixich,

în calitate de mamă și nimic altceva, vreau să vă mulțumesc! Cu acest articol, ați generat polemică, poate chiar o revoluție în rândul femeilor și nu numai (iată reacțiile), legat de unul dintre cele mai sensibile subiecte abordate vreodată pe internet. NAȘTEREA NATURALĂ VERSUS CEZARIANĂ. Mă simt ca și cum aș deschide o cutie a Pandorei! 🙂

Nu cred că am văzut vreodată înflăcărare, ton înțepat, jigniri, dispute mai aprige pe vreo temă. Abundă forumurile, blogurile și site-urile consacrate.

Să ne calmăm cu toții și să încercăm să înțelegem fenomenul. Eu cred că în acest moment există două curente importante în România. Femeile care vor să nască prin operație cezariană și nu concep, nu înteleg, nu vor să audă de altceva și cele care vor neapărat să nască natural, ba mai nou, descopăr pe forumuri, chiar să nască acasă…dacă s-ar putea. ATENȚIE, dragi mame, în România e ilegală nașterea la domiciliu, asistată sau neasistată!

Vreau să se știe încă de la început că nu sunt medic ci MAMĂ. Nu ofer informaţii avizate, nici nu acuz pe nimeni de nimic. Îmi comunic doar opinia. Poate că părerea unei femei care a trecut prin  experiența a doua nașteri naturale are şi ea importanţa ei în tot acest puzzle.

Am doi copii frumoși și sănătoși și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru asta! Aș putea să spun că în acest moment, din postura de mamă, am ceva experiență și mai mult decât atât, mi-am conturat o opinie, bazată pe foarte multă informație și atenție, pe DESCHIDERE!

Revin. Există cele două curente, mari și late, ambele la extrem. Este evident unde înclină balanța dar nu vreau neapărat să vin cu statistici, de asta se ocupă domnul Mixich 🙂 și bine face . Observ însă că da, ”creșterea este uluitoare: frecvența cezarienelor în Romania aproape s-a dublat in ultimii ani...”

Să ne înțelegem, nu vreau să fiu de o parte sau de alta a baricadei, deși subiectivismul tipic feminin nu mă va ajuta prea mult :).

Nu mă feresc să spun că vina pentru ceea ce se întâmplă acum în România aparține din punctul meu de vedere nu doar mamelor ci şi medicilor. Să vă explic de ce. O mamă, mai bine sau mai prost informată, ajunge în cabinetul doctorului care o supraveghează. Ea vine cu bagajul ei de cunoștințe, experiențe, povești traumatizante (ale prietenelor, ale mamelor sau ale bunicilor) și găsește în medic ”profesionistul”. Cel care o va asista la naștere, are suficientă experiență, vede poate zeci de nașteri zilnic și oricum a învățat și știe mult mai multe decât ea. Din start femeia se află în inferioritate și mai mult sau mai puțin conștient îl urmează pe medicul ei până la capăt. E normal să fie așa. Nu mai vorbim de vulnerabilitatea unei femei însărcinate…

Medicul ce vrea de fapt? Din păcate 2 lucruri: bani și confort! Ei, aici cred eu că este ”buboiul”, ”punctul pe i”! Bineînțeles, există şi situaţia în care mama cere cezariană, fără motive medicale serioase. Iar dacă medicul este un adevărat ”profesionist” (mai rar în România zilelor noastre) și nu recomandă operaţia decât acolo unde situația medicală o impune, nu are cu cine discuta.

Întrebarea este una simplă, e mai bine să naști natural sau prin cezariană? Răspunsul este și el unul simplu și cred că toate femeile îl cunosc în sinea lor. Bineînțeles că este mai bine să naşti natural. Asta nu o spun eu, nici Vlad Mixich, ci medici, specialiști, studii, sute, poate chiar mii de cărți. Cine nu a a apucat să facă asta, adică să se informeze, credeți-mă, este esențial! Nu vreau să intru în amănunte pentru că nu e treaba mea, nu sunt specialist. Pot doar să spun că am citit atât de mult și am vorbit cu atâția medici români și strâini, încât aș putea să răspund aproape oricărei întrebări pe tema asta. Oricum, toți mi-au spus același lucru: atât pentru mamă cât și pentru copil, până la urmă, este mai bine ca nașterea să aibă loc pe cale naturală. Nu vreau să intru în polemică, deși cred că aș face față provocărilor! 🙂

Mai important mi se pare însă, de ce totuși în condițiile astea, cele mai multe mame aleg cezariana. Problema profitului pentru ”doctori” am lămurit-o, să revenim la mame. Eu cred, după umila mea părere de mamă, că FRICA și lipsa de informație împănată cu un sac de prejudecăți generează tot acest fenomen.

Să le luăm pe rând. De ce frică? De durere? Există anestezia epidurala!…De rușine? Haideți să fim seriosi…e prima dată când mergem la ginecolog? Că nu suntem susținute de personalul din spitale? Asta da, pot să înțeleg. Am trecut prin asta și sentimentul de abandon este extrem de neplăcut, poate chiar traumatizant. Cu toate astea nu e un motiv să ajungem la cuțit și credeți-mă, până la urmă, oamenii își fac treaba, chiar și în spitalele din România. Cu excepțiile de rigoare, desigur! Teama de riscuri? Și aici intervine problema informării. S-a demonstrat că riscurile pentru mamă și pentru copil sunt la fel de mari în ambele situații: naștere naturală, cezariană. De fapt nu, logica și studiile spun că sunt mai mari la operație. Sângerări, posibile infecții, vindecare dificilă, dureri post operatorii, ba chiar s-a demonstrat că riscul de deces al mamei este mai mare la cezariană decât la nașterea naturală. Știu că nu vă vine să credeți, dar așa este. Asta nu înseamnă că nașterea naturală nu are și ea riscurile ei, ca orice lucru în viața asta. Dar statistic putem vorbi de riscuri mai mari la operație. O tăietură, rămâne totuși tăietură! Nu intru în amănunte, duduie internetul de informații, căutați mai ales în limba engleză sau întrebați orice medic…de bună credință.

Nu mai suport să aud că se nasc copii cu cordonul în jurul gâtului și se sufocă…Dumnezeule, v-ați întrebat vreodată cum primește copilul oxigen în acele momente? Poate dacă vorbim despre bătăile inimii, suferințe de alt gen, avem o scuză. Dar despre o ”sufocare” literalmente, mai greu…Oameni buni, citiți! Eu am născut natural copil cu circulară de cordon și a avut scor APGAR 10 la naștere! M-am născut eu însămi cu cordonul în jurul gâtului și nu am avut nici cea mai mică problemă! Mai întrebați-le și voi pe mamele voastre, cred că mulți dintre voi au venit astfel pe lume! Mă rog, nu mai intru în amănunte, mi-am propus să nu o fac! Riscuri există întotdeauna, orice cale am alege, iar când ceasul rău vine, nimeni și nimic nu te mai scoate din ghearele morții!

În acest context, nu este oare mai firesc, ca acel copil să vină pe lume așa cum a decis deja natura? Dacă se poate și dacă situația medicală a lui sau a mamei nu IMPUNE altceva?

Nu mai vorbesc de refacerea mamei după o naștere naturală, infinit mai rapidă, bineînțeles cu excepțiile de rigoare! Totuși, să nu uităm, cezariana rămâne o operație! Oricât am încerca noi să ne ascundem după deget. Eu după a doua naștere, naturală, am băut șampanie la 30 minute și a doua zi zburdam prin cameră ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Aștept experiențele sincere, de după operație, ale mamelor care au făcut cezariană! Nouă la curs, aici în Germania, chiar ni se spunea că este una din operațiile complexe, nu e așa ca o ”scoatere de măsea”, sau ca ”un tăiat de unghii”, cum o vede toată lumea. E adevărat că medicina a evoluat, acum există mult mai multă siguranță, însă rămâne o INTERVENȚIE CHIRURGICALĂ, cu tăieturi, mult sânge (mai mult decât la nașterea naturală), anestezie, cusături, cicatrici etc. Nu văd de ce o femeie ar putea sa-și dorească așa ceva.

Repet: frică și informare precară! Până la urmă cu frica nu am așa o problemă foarte mare. În Germania, panica mamei (demonstrată) reprezintă MOTIV MEDICAL pentru cezariană. Indicație psihosomatică. Sunt însă atât de puține mame care își doresc asta, încât…nu se întâmplă prea des. Ba mai mult, sunt femei însărcinate cu gemeni sau cu copilul în poziție pelviană, care insistă totuși pe lângă medici sa nască natural! La povestea asta cu frica mă deranjeaza un singur lucru: când nu se recunoaște fățiș. Pentru mamele care spun direct: ”MI-E FRICĂ!” vă spun sincer că am un oarecare respect! Mă deranjează însă când se caută scuze, cum ar fi: am probleme cu ochii, am scolioză, etc. Astea nu sunt motive! Credeți-mă! Veniți la un medic din Germania cu motivele astea, că nu primiți nici cu rugăminți recomandare de cezariană! Corect, fiecare om face ce dorește cu corpul său. Dar vă voi spune un secret dragi mame: vă furați singure căciula! Nu vă faceți un bine alegând operația, acolo unde ea nu este neapărat necesară, nici vouă și nici copiilor voștri! Așa e, nașterea naturală doare și presupune la rândul ei anumite riscuri, dar oare cezariana e o soluție mai bună? Reflectați la asta!

cezariana

Problema cea mai importantă rămâne până la urmă lipsa de informare! Bineînțeles, după lipsa de profesionalism a medicilor (care au interese financiare) și condițiile din spitale (care nu sunt de neglijat). Dacă mamicile ar participa la cursuri, ar citi, s-ar documenta, cred că numărul cezarienelor ar scădea dramatic! Și mai lăsați prejudecățile la o parte! Epiziotomia nu e o tragedie, se vindecă mai repede și mai bine decât o taietură pe abdomen, uter… Ba mai mult, dacă faceți sport, masaj și antrenați perineul, puteți naște fără nicio fisură! Rămâneți ”neatinse” (cum am văzut că se spune pe forumuri). Vorbesc din proprie experiență! La primul copil am avut epiziotomie, iar la al doilea, de 4200g, NIMIC! Nici urmă de fisură! Mi-era teamă că se va desface prima, nici asta nu s-a întâmplat!…..Discuția asta apropo de ”e vaginul meu și fac ce vreau cu el”, sau ”unele lucruri trebuie să rămână neschimbate” …credeți-mă RĂMÂN NESCHIMBATE! Sau dacă are loc o epiziotomie, că așa decide medicul, e infinit mai puțin invazivă, dureroasă și riscantă decât așa cum spuneam mai sus o tăietură la nivelul abdomenului, uterului. Priviți filme pe internet despre cezariană, ca să vedeți cum sunt date la o parte straturi de piele, intestine, cum umblă medicii prin corpul vostru, ca la măcelărie…Nu mai vorbim de explozia hormonală care ar avea loc în cazul unei nașteri naturale și de care, la operația cezariană atât mama cât și copilul sunt privați!

bucuria nasterii

Atenție, nu minimizez importanța operației. În situații speciale, poate salva vieți! Dar dacă există posibilitatea ca lucrurile să se întâmple firesc, de ce să nu o facem? Nu voi uita toată viața vorba doctorului cu care am nascut primul copil, medic român – atenție :), nu din Germania. Mi-a spus așa, când l-am întrebat cum e mai bine să nasc: ” Eu nu sunt măcelarul tău, ci ginecologul tău!

Să revin la ce spuneam în introducere și anume faptul că există cele două curente. Al doilea, care ușor ușor începe să prindă contur este dorința unei nașteri cât mai naturale, acasă, dacă se poate! Să ne înțelegem, informarea trebuie să existe în ambele direcții. În primul rând, în România nașterea la domiciliu este ilegală. Și foarte bine că este așa! Nu avem experiență în nașterile acasă, nu avem infrastructură, moașe instruite și experimentate la rândul lor etc. Eu locuiesc la granița Germaniei cu Olanda, aici foarte multe mămici nasc acasă! Dar știți cum o fac? Vine obligatoriu o moașă cu o valiză cât un spital, cu perfuzii, injecții, instrumente medicale etc, ambulanța stă la ușă de cele mai multe multe ori, se fac calcule cu privire la distanța până la cea mai apropiată unitate spitalicească și se ține în permanență legătura cu medicul . Și foarte important : mama trebuie să fie sănătoasă tun, iar copilul, la fel! Repet: INFORMARE!

nastere acasa

Ca să vedeți că acest articol a fost scris în cunoștință de cauză, din postura mea de femeie, ”nu ca domnul Mixich” :).  Am născut natural doi copii frumoși și sănătoși. Nu vreau să mi se facă statuie pentru asta, nici mie și nici celorlalte mame, am făcut un lucru ”normal” și nimic mai mult. Nu despre asta este vorba. Vreau însă să subliniez  că știu ce spun, prin prisma experienței proprii. Primul copil, fetița mea, a avut 3650g și s-a născut în 2006 într-un spital de stat din România. Iar băiețelul, a avut 4200g și s-a născut într-un spital din Germania, nu pentru că aș fi vrut eu asta neapărat ci pentru că aici locuim momentan! Așa că știu ce se întâmplă în spitalele românești și recunosc, nu am rămas cu o amintire prea plăcută. Nu fac parte din categoria femeilor care au născut în 3 ore ba din contră, la prima naștere am avut un travaliu de 14 ore și am pierdut foarte mult sânge…am fost la un pas de transfuzie! Și cu toate astea, am decis să nasc al doilea copil tot natural! De ce? Pentru că am avut un medic bun și pentru că M-AM INFORMAT! Și mă felicit pentru asta! A doua oară nu au mai existat probleme. Deci dragi mame și domnule Mixich, știu despre ce vorbesc! Și pot să spun doar atât: felicitări pentru articol! Poate datorită Dvs se va schimba ceva în mentalitatea mamelor și în conștiința, pardon, buzunarul doctorilor!

Vreau să mai subliniez un singur lucru. Și aici trebuie să spun că îmi pare teribil de rău pentru femeile care chiar nu au încotro și au situații medicale atât de complicate încât sunt nevoite sa aleaga cezariana. Nimic pe lumea asta nu se compară cu experienta unei nașteri naturale. Dacă nu mă credeți, intrați iarăși pe internet și căutati simplu ”povestea nasterii”. Veți descoperi cu emoție ce poate însemna ea pentru pentru mamă si pentru tații mai norocoși (care au asistat). Am povestit și eu aici, despre asta!

IMG_4900

Mi-a plăcut la nebunie cum a descris Gisele Bündchen nașterea copilului său.

“It was a powerful experience. I never felt so vulnerable but so strong at the same time. It was amazing to experience my body become free to do what it was made to do by allowing my mind and my body to let go and be free to experience the changes taking place within… I was just there… focusing on my breathing and relaxing the best that I could… so present, to witness the biggest miracle in my life happen before my very own eyes. To give life to another being, what a gift!

I had the opportunity to experience the natural process of birth and it was one of the most life changing experiences for me and very very special!…I believe it’s a woman’s right to make the decision about how she’s going to give birth to her child. And it’s also her right to have access to the information she needs so she can make that decision from a place of awareness, and not a place of fear.

O altă mămică celebră spunea:

”It was very challenging in the best way possible. Every fiber of your being is alive. It’s like you are conducting electricity, literally creating something. I’d like to give birth every year if I could, just for that experience.”

Mame dragi, dacă nu avem probleme de sănătate veritabile, haideți să facem un efort pentru noi, pentru copiii noștri, pentru societate în general! Gândiți-vă doar atât: timp de nouă luni corpul nostru se pregătește pentru marele moment! Prin știință și ”evoluție” noi oamenii nu facem altceva decât să imităm în permanență natura! Să-i acordăm măcar de data asta respectul cuvenit!

nastere

Anunțuri

24 de gânduri despre “Naștere naturală versus cezariană

 1. Cezariana nu este o optiune a mamei, este o decizie medicala. Din pacate, in cazul meu este singura solutie (operatie pe cord cand eram mai mica, stimulator cardiac). SI eu mi-as dori sa nasc natural dar situatia asta impune. Medicii sunt cei care gresesc cand „ofera optiunea” de a naste prin cezariana. Aceasta tb sa fie doar o hotarare bazata exclusiv pe criterii medicale, nu pe dorinta mamei de a scapa de dureri. In romania insa lipsa de informare a mamicilor si comoditatea majoritatii medicilor duc la un nr crescut de cezariene, la fel cum duc si la un procent scazut al mamicilor care alapteaza.

 2. Te înțeleg perfect Anca! Mă bucur că vezi lucrurile cu atâta limpezime! În astfel de cazuri, operația cezariană este un lucru extraordinar! Reprezintă pentru multe mame o șansă reală de a avea copii!

 3. Mara, hai sa-ti povestesc acum cat timp inca sunt proaspata pe cezariana. Pe Tudor l-am nascut in 2007 natural, cu nastere provocata din diferite motive medicale: placenta imbatranita prematur, alterarea lichidului amniotic, bebele a inceput sa aiba probleme cardiace. Am nascut fara epidurala dupa un travaliu de 8 ore…travaliu destul de decent ca durere tinand cont ca nici nu ma dilatam cum trebuie si am fost dilatata manual…asta este cam AUCH…destul de dureros si neplacut dar nu a durat mult. Doctorul cu care am nascut atunci nu face cezariana la cerere si nici cu epidurala nu este mare prieten. L-am nascut pe Tudor cu nota 8 si usoare probleme de respiratie (dupa niste ani am aflat si cauzele respiratiei deficitare la nastere, cauzele problemelor cu placenta si cu lichidul). Am avut facuta epiziotomie (nu am intalnit pana acum nicio mama din Romania care a nascut nastural si a scapat de epiziotomie) care pe mine m-a deranjat vreo 4-5 zile dupa nastere, atunci cand stateam in picioare pe loc – daca mergeam nu ma deranja. Dupa nastere, la vreo 20 de minute eram pe ale mele picioare si imi ardea de plimbare. Eram cat se poate de fresh, am facut un dus, m-am dat cu crema hidratanta pe fata si…rusine mie…am fumat o tigara (pe vremea aia fumam). Nu am ramas cu nicio sechela , viata sexuala a decurs normal, epiziotomia nu m-a schimbat in niciun fel…Vlad poate confirma.
  Dupa niste ani, adica acum 2 saptamani, dupa 3 sarcini pierdute, dupa depistarea unor mutatii genetice, dupa sute de injectii in burta, dupa multeeeee medicamente inghitite l-am nascut pe Razvan. Cezariana. Nicio clipa nu am crezut ca voi ajunge aici. Aveam experienta unei nasteri naturale, acum la a doua ma temeam sa nu nasc pe drumul spre maternitate. Cele trei sarcini pierdute mi-au plantat in suflet o frica teribila sa nu se intample ceva rau…am fost speriata si stresata de-a lungul sarcinii. Nu am facut nicio poza, nu am vrut sa fac pregatiri pt bebe, pe Tudor l-am anuntat abia cand eram prin luna a 5-6 ca va avea un fratior, m-am pregatit psihic chiar pt eventualitatea ca voi veni acasa cu bratele goale. Am facut cate 1-2 ecografii lunare, zeci de analize carora le-am pierdut sirul, morfologii, etc. Toul era ok dar trombofilia putea sa-mi dea peste nas in orice secunda.
  Am ajuns la maternitate cu apa rupta, foarte calma si ma si gandeam ca de data asta voi naste mult mai repede de 8 ore. Am fost pusa urgent la aparatele de monitorizare, contractii puternice…deodata aud verdictul: doamna, haideti sa va pregatim pt cezariana! CEEEE? CUMMM? DE CE? Aveam contractii ca pt expulzie dar dilatare 0…un 0 mareee. Din cauza ca bebe vroia sa iasa si nu avea pe unde a devenit tahicardic…eram si eu tahicardica dar nu au vrut sa-mi zica. Ma rog, am fost pregatita, anesteziata (nu m-a durut deloc) si l-au scos pe bebe de 4 kg. Si el a avut probleme de respiratie la fel ca frati-su, tot nota 8 a luat si tot la terapie intensiva a fost dus si el. La terapie intensiva am aterizat si eu si prima noapte a fost totul ok…eram amortita si am dormit incontinuu. dar din dimineata urmatoare a urmat chinul. Dureri, MARI, imense…Cand am fost ridicata in picioare pt prima data mi s-a taiat rasuflarea, pur si simplu nu am avut aer, a fost groaznic. Crede-ma ca durerea de dupa cezariana este infinit mai mare decat secunda de maxima durere din nasterea vaginala. Plangeam la fiecare pas…drumul pana la baie era inimaginabil de greu. Imi era frica sa beau si apa ca stiam ca asa imi grabeam vizita la toaleta. Am avut o frica imensa ca nu cumva din varii motive sa stranut.
  In concluzie…daca as avea timp as iesi in Piata Universitatii sa urlu la toata suflarea femeiasca ca nu cumva sa opteze pt cezariana la cerere. Au trecut 2 saptamani si jumatate de la cezariana, este mai bine…dar uterul taiat vad ca nu se retrage/regenereaza la fel ca cel de dupa o nastere naturala.

 4. Iti multumesc Ruxandra pentru comentariu! Vorbeste mai mult decat orice articol am citit pana acum…Multa sanatate iti doresc!

 5. deci pentru a doua nastere ati avut dubii in legatura cu nasterea naturala, dar v-au convins conditiile din germania si medicul care a stiut ca se vorbeste omeneste cu pacientul !
  si acum sunteti in masura sa uitati ce ati patit in romania si sa incurajati viitoarele mame sa nasca natural – in romania ?…
  despre ce vorbim? comparam mere cu pere ?

 6. Mara, nu mai condamna toate mamele care aleg sa faca cezariana. Ma inscriu si eu intre cele care au cerut cezariana pentru „mici” probleme medicale cum ai spus tu. Dar, pe scurt, exista riscul sa mor daca nasteam natural! Poate ca nu s-ar fi intamplat asa dar am ales metoda sigura pentru ca nu am vrut sa aduc pe lume un copil doar ca sa fie orfan. Am 2 nasteri prin cezariana, 2 fete minunate si sanatoase si vorbesc in cunostinta de cauza cand spun ca recuperarea nu e pentru toata lumea asa de dificila si traumatizanta cum o spune Ruxandra. Am fost pe picioarele mele de a doua zi, am fost laudata si de medicul meu si de asistente. Si am facut fata cu brio alaptatului si ingrijirilor zilnice ale bebelusilor singura dupa ce m-am intors acasa. Totul tine de psihic si de cat de determinata esti! Nu mai infierati pe nimeni, lasati lumea sa hotarasca dupa cum simte ca e bine!

 7. eu vorbesc din experienta – am 2 cezariene la activ si as recomanda oricum sa nasca cu cezariana. Nu am avut probleme insa atat mama mea cat si matusa mea si bunica mea au nascut natural, ffff greu – mama mea s-a chinuit la mine peste 12 ore iar la sora mea peste 10. nu si-a revenit dupa nastere nici dupa 5 luni. una din prietenele mele care a dorit sa nasca natural, nu s-a dilatat decat 4 cm si dupa 5 ore de chin tot la cezariana a ajuns si s-a necajit ca nu a ales din prima cezariana. pozele postate mai sus in articol – privind cezariana nu sunt corecte. aceasta se face la baza abdomenului – nici macar nu se vede intr-un slip decoltat. o prietena a mea are 3 cezariene, o singura cicatrice si nici nu a avut vreodata vreo problema. este adevarat ca e decizia fiecaruia in viata dar eu sunt singura care am ales cezariana si nu mi-a recomandat-o niciunul din medicii la care am fost, ba chiar fiecare mi-a spus ce complicatii pot aparea si de ce ei prefer nasterea naturala. poate daca am fi fost in alta societate unde sa existe alternative – nastere in apa, pe minge etc. as fi incercat – dar in mediul infect… eu recomand cu mare caldura clinica Gynia din Cluj – sunt profesionisti…

 8. @conda. Asa cum am scris şi in alt articol, da am avut dubii şi mi se pare normal să fie aşa. Dar tocmai asta am punctat, anume faptul că m-am documentat temeinic, am discutat cu specialişti şi pana la urma am ajuns la concluzia ca tot mie şi copilului meu mi-aş fi făcut un deserviciu, alegand operatia, fara sa am nevoie de ea…Sa stiti ca si in Romania sunt mame care nasc natural si nu toate au parte de experiente traumatizante. Nu am uitat si nu voi uita vreodata ce am patit la prima nastere, dar nu vreau sa dau vina doar pe medici si pe sistem, am avut si ghinion, pur si simplu ghinion. Si la operatie cezariana se poate intampla sa ai ghinion, niciodata nu stim cum ne reactioneaza corpul! Am comparat mere cu pere dar si mere cu mere, daca cititi mai cu atentie articolul. Oricum, repet, ce am spus mai sus, vina se imparte. Cu totii trebuie sa facem ceva daca vrem ca lucrurile sa se schimbe!

 9. @Adela. Nu condamn pe nimeni, doamne fereste! Chiar am spus ca atunci cand situatia medicala impune operatia, ea poate fi salvatoare de vieti! Daca tu ai avut cu adevarat probleme, e de inteles ca ai optat pentru asta! Te contrazic insa cu un lucru: cezariana nu e metoda cea mai sigura, decat daca nu ai incotro…aici e greseala pe care o fac mamele… Eu cred insa ca e vorba de teama si lipsa de informare la mijloc, la modul general.

  Dar sincera sa fiu nu pot sa inteleg cum sa-ti fie teama de mersul firesc al lucrurilor si sa nu te gandesti cu groaza ca vei fi legata de un pat, vei fi anesteziata si taiata, ca apoi sa ti se dea toate cele la o parte, sa se ajunga la copil…Poate perceptia mea e mai ciudata…nu stiu…Dar pe mine asta ma sperie mult mai tare decat alternativa „naturala”.

 10. Cezariana nu se mai face asa, o poza actuala, tu, mamica informata nu gasesti?!
  Si am rasfoit extrem de sumar ce-ai scris. „experienta nu avem cu nasterile acasa?!” Dar pana la doctori si spitale, unde nasteau femeile? In Germania, toate? Nup, bine-mersi, toate, acasa. In Romania. Poate vroiai sa spui ca nu avem facilitati pt nascutul acasa.
  Oricum articolul asta, asa, citit superficial, mi-a scos in evidenta manipularile. M-am lamurit. Dar sa stii ca apreciez efortul si ca militezi pt nasterea naturala.

 11. Citeste articolul mai atent! Nu, in perioada in care traim, „nu avem experienta necesara si nici cadrul legislativ” pentru a naste la domiciliu. Sau poate ce se intampla acum „jde” ani in Romania reprezinta EXPERIENTA! Mda…repet…citeste mai atent articolul!

 12. eu am nascut de 3 ori natural : greu, dureros. La prima nastere a fost nevoie de epiziotomie, dar am nascut inca de doua ori fara sa fie necesar si fara nici o ruptura interioara. Si am nascut in Romania intr-un spital de stat.Deci sunt femei care au nascut natural si fara epiziotomie. Eu personal mai cunosc cateva. Hai sa fim seriosi, nu e atat de drastica nasterea in Romania. Cunosc care au nascut in strainatate si le-a fost mai greu decat aici. Cezariana nu as opta, decat daca ar fi motive medicale. Am stat internata in spital mult timp si auzi multe si vezut multe. A fost un caz (dar sunt sigura ca nu e unicul) in care in momentul cand s-a facut operatia cezariana, taietura efectiv, bebelusul a fost taiat la cap (nu stiu daca a fost taiat capul complet sau intr-o anumita masura) si acesta a murit. A fost mare forfota in spital. Nu stiu detalii multe, numai ce am auzit asa cat si cat de la asistente. Se intampla multe si marunte in ambele cazuri, dar eu consider ca acolo unde nu sunt motive medicale, repet motive medicale, este mai bine nasterea naturala. Cezariana o poti simti mult si bine…o taietura ramane o taietura, orice ati spune cele care ati nascut cu cezariana.

 13. Un articol interesant si in mare parte adevarat !:) Eu una sunt pro naturala dupa ce am nascut primul baietel de 4200 grame si 54 cm ,natural cu un travaliu de 10 ore ,cordon in jurul gatului ,plus alte complicatii (s-a blocat bebelasul in oasele bazinului si a trebuit sa il aspire cu ventuza ) si ii scadea pulsul si bataile inimii.Acum sunt insarcinata din nou si nu aplec urechea la cezariene (majoritatea prietenelor au nascut asa ,unele au cerut expres dr ,altele au avut probleme ) ,dar nu se stie niciodata …oricum dupa nastere am fost nu mandra ,ci in al noualea cer ,credeam ca am facut cel mai important lucru din lumea asta ! 🙂

 14. Sunt perfect de acord cu tine…fac parte din acele persoane care nici nu au vrut sa auda de cezariana…si am avut un medic care m-a sprijinit in aceasta directie. Insa as dori sa incurajez mamicile care, ca si mine, nu au avut de ales. Am stat in travaliu mai bine de 10 ore..nu am vrut nici epidurala, a fost greu dar suportabil. Dupa aceea lucrurile au decurs foarte rapid, pulsul bebelusului dintr-o data a scazut foarte mult, inima nu mai batea decat o data la cateva secunde, iar medicii ne.au spus ca s-ar putea sa fie deja prea tarziu… pana ce m-am dezmeticit eram deja pe masa de operatie. Recuperarea fizica nu a fost usoara si nici scurta, dar cea psihica…a durat cateva luni. Nu am putut accepta gandul ca nu am putut contribui si simti cum vine pe lume iubita mea fetita…am fost efectiv in depresie, si asta pentru ca nu m-am pregatit de la inceput si pentru eventualele complicatii, care au si aparut si au impus cezariana. A fost o experienta traumatizanta, recunosc ca si acuma plang cand citesc povesti emotionante despre nasteri naturale. Sfatuiesc mamicile sa insiste asupra nasterilor naturale, insa sa se informeze si sa se pregateasca psihic si pentru o eventuala nastere prin operatie cezariana.

 15. Dina, mi se pare un punct de vedere important! Nici cezariana nu e ”bau bau”, iar atunci cand nasterea naturala, din diverse motive, nu poate avea loc, trebuie sa fim pregatite psihic si pentru operatie. Ideea este sa ne informam tot timpul si sa facem alegerile corecte, acelea pe care situatia in sine le impune!

 16. Pingback: Mituri despre nașterea naturală! | Only 4 Ladies

 17. ti-am urmarit postariile si imi plac.Si acest articol imi place,doar ca,, subiectivismul feminin”si-a facut aparitia 🙂 Mi-a placut cum ai inceput dar la un momentdat s-a vazut clar de care parte a baricadei esti(fara suparare) inclusiv pozele pe care le-ai atasat. In mare parte ai dreptate ,cezariana este o operatie grea si riscanta la fel ca o nastere naturala (eu le-am incercat pe mandoua) dar referitor la recuperare,in ambele situatii,eu sunt de parere ca tine exclusiv de organismul fiecaruia.Da,si eu dupa nasterea normala am mers ,,pe picioarele mele” dar m-am pricopsit cu niste hemoroizi (pe care dupa a doua sarcina a trebuit sa ii operez,s-au agravat) si epiziotomia care mi s-a facut ma durut 2 saptamani de nici nu are rost sa imi amintesc.Si da am nascut prima data natural,nu am ramas cu amintiri placute si binenteles ca mi-a fost frica in ziua respectiva dar ma consolam in gand :,,e doar o zi din viata ta,cu un final fericit.Sunt doar cateva ore din viata ta cu durere”.Dupa nasterea naturala m-am refacut fizic,in timp si cu ceva dureri.La a doua nastere am ales cezariana,nu imi pare rau pentru alegere,la fel cum nu imi pare rau nici pentru cea pe cale naurala(pentru ca a fost cu happy end in final).Durere?!dupa cezariana?!am avut din plin,prima zi abia m-am ridicat dar am avut vointa si m-am ridicat,mi-am propus sa merg la bebe,desi am nascut in privat si puteau asistentele sa mi-l aduca, am tinut sa merg eu sa il vad(si aici fac o paranteza,desi am nascut cu cezariana am aut contact cu bebe meu inca din prima clipa,nu mult timp dar am avut) Dar cum au trecut zilele a fost tot mai usor,am putut sa il iau pe bebe in brate,sa il alaptez,sa il schimb,sa il culc dar nu am putut sa il spal.Dupa 7 zile mi-au scos firele,si din acel moment nu am mai avut nici o durere,am dat cu aspiratorul,am facut curat,am reusit sa il spal pe bebe etc.A fost doar o saptamana cu dureri,de la foarte mari la acceptabile ca in final sa dispara cu totul si totul in doar 7 zile.Si la cezariana m-am refacut in timp la fel ca la cea naturala,dar dupa ce am incercat ambele variante pot spune cu mana pe inima ca si dupa cezariana mi-a fost usor.Deci e relativ si subiectiv acest subiect.Sunt putini oameni care pot face diferenta intr-un mod obiectiv,reusesti sa faci diferenta daca poti sa vezi problema si dn perspectiva celuilalt.Atunci putem vorbii de obiectivitate. Referitor la ,,profitul” doctoriilor de pe urma operatiilor de cezariana,pot sa iti spun un singur lucru:in clinica in care am nascut eu nasterea naturala avea acelasi pret cu cezariana,deci nu prea ii profit dupa un calcul simplu,la o nastere naturala nu ai nevoie de anestezist,de atata instrumentar,de ATATEA ASISTENTE ,solutiii etc. deci e mai multa paguba cu cezariana 🙂 Propun sa fim obiectivi si impartiali,iar decizia pe care o adopta o mama trebuie tratata ca atare,nu trebuie judecata si condamnata.Sustii ca nu suntem informate:pai nu te opreste nimeni sa te informezi,daca nu iti place doctorul la care ai mers,schimba-l,gaseste unul care imparte aceleasi idealuri ca si tine si gata. Te felicit ca incerci sa ,,faci lumina” dar eu cred ca fiecare decizie pe care o adopta o mama indiferent de natura ei,este constienta si documentata. 🙂

 18. Draga Roxana, iti multumesc frumos pt comentariu! Dar sa stii ca hemoroizii nu apar de la nastere, ci de la intreaga sarcina! Foarte multe femei care au nascut prin cezariana dezvolta hemoroizi! Drenajul venos se face de jos in sus, sangele trebuie sa urce, sa lupte cu gravitatia, iata de ce NU NASTEREA, CI INTREAGA PERIOADA A SARCINII, in care avem compresiune venoasa pe sistemul cav inferior, cu alte cuvinte drenaj venos deficitar, intarziat, impiedicat, face ca aceste pernite venoase sa se dilate treptat, transformandu-se in hemoroizi.

 19. Mara draga,crede-ma ca nu am exagerat doar ca sa dau o nota,,frumoasa” comentariului meu.Nu am avut nici o teaba pana in momentul nasteriii cu hemoroizii,in momentul in care am nascut au aparut cu adevarat.Stiu ce sunt hemoroizii ,am avut de-aface cu ei ani de zile,intradevar ei,,sunt”acolo iar dupa o nastere am vorbit cu multe mamici si mi-au zis acelasi lucru ca si ele au facut dar au scapat,sau in schimb le-au aparut varicele,etc.Ma rog sta e,mi-am rezolvat problema deci it’s history :). Astept cu mare drag si un articol pe tema ,,iubirea de mama in functie de alimentatia sugarului” adica cat iti iubesti copilul? foarte muuuuuuuult,mama eroina doar alaptez! sau vai cum nu alaptezi?!ii dai lapte praf? ce inconstienta vai vai vai saracul copil cu o asa mama…

 20. Draga Roxana, repet, orice medic (nu mama) spune ca hemoroizii sunt urmarea sarcinii nu a nasterii! Am explicat in commentariul trecut cum si de ce apar. Iar referitor la articolul despre alimentatie momentan nu ma pronunt, insa oricum niciodata nu as face aprecieri despre calitatea de mama in functie de felul in care nastem sau ne hranim copiii! Am scris despre asta si aici!Mi se pare cel putin nedrept ca cineva sa faca asta! Eu doar am prezentat fapte si date concrete. Cam atat!

 21. Ah si am mai spus intr-un alt articol, adica aici, ca o mama are dreptul sa nu alapteze! Bineinteles ca nu este cea mai buna cale, dar are acest drept si el ar trebui respectat de toata lumea…stiu ca e un nivel de toleranta la care noi inca nu am ajuns…dar mai sper!

 22. crede-ma ca si eu inca sper,tocmai de aceea apreciez ceea ce incerci sa faci si de multe ori ai dreptate 🙂 asa e si cu cezariana,da le este frica,si da,invoca tot felul de scuze din cauza prejudecatiilor cu care ar avea de-aface.Iar cu alaptatul….Of Of… sunt fara cuvine,s-a creat asa o presiune asupra femeilor,inclusiv din partea mamelor,care au o gandire ingusta,fara doar si poate,si care nu concep sub nici o forma ca poate aceea persoana a avut motive intemeiate pentru care nu a facut acel lucru.Eu vorbesc din propria experienta,am alaptat dar nu cat as fi vrut,si am recurs la formula de lapte.Motivele mele sunt ata de natura psihologica cat si medicala. si tocmai de aceea ,pentru ca am o gandire mai extinsa,am intrat in polemici cu astfel de mame(descrise anterior)si binenteles ca am fost considerata persona non-grata. Doar pentru ca nu am fost de acord cu cele sustinute,daca mi-ai urmarit activitatea pe grup poate sti despre ce anume vorbesc.Era vorba ca o mama sustinea cu urle si trambite ca baietelul ei sigur va fi mai destept pentru ca este alaptat.Eu m-am simtit jignita si am luat atitudine…dar din pacate in momentul in care o persoana ramane fara argumente sustenabile recurge la violenta verbala,atacul personal si am sfarsit prin a fi blocata la comentarii(desi ca mine erau multe mamici care simteau la fel,adica ne-a jignit prin afirmatia facuta,dar de frica ,sa NU INTRE IN GURA LUPULUI :)s-au ascuns in spatele unui like,lucru pe care totusi il apreciez).Desi am o gandire deschisa nu consider ca sunt o idealista ci doar cred in regula obiectivitatii si al bunul simt…si de ce nu in toleranta.inca o data te felicit ca incerci sa abordezi problema din mai multte puncte de vedere si sper sa reusesti sa schimbi cat de putin societatea.Eu te sustin 🙂

 23. Am 3 baieti nascuti natural fara epidurala si fara complicatii dar experienta prin care am trecut alaturi de sora mea in spitalul matern din Arad ma face sa cred ca ginecologii nostri din Romania nu sunt ginecologi ci macelari.buni la cezariene si varza la o nastere normala care nu merge bine.dupa 14 ore de travaliu groaznic credeti-ma cu sora-mea pe masa de trei ore cu pneumonie ca a lesinat acolo fara oxigen copilul s-a nascut cu hemoragie cerebrala convulsii hipoxie perinatala oasele capsorului complet deformate!sunt asistent medical nu am vrut sa dau eu sugestii sau indicatii medicului dar in momentul cand mi-a spus ca sora mea nu a vrut sa nasca si ca trebuia eu sa ii spun dumneaei medicul!? sa ii faca cezariana imi venea sa o omor.pe data de 8 aprilie 2013 s-a intamplat dna dr terfaloaga claudia copilul este cu grave sechele iar parintii deabia au posibilitatea sa-i cumpere lapte e primul lor copil si probabil singurul sunt dupa 13 ani de cand incearca sa aiba un copil i l-au nenorocit1ideea este ca si eu cred ca nasterea naturala e cea mai buna optiune problema este in felul urmator toate care aveti bani faceti cezariana ca sa nu va chinuiti sa scoateti copilul pe-acolo iar uite unde era clar cazul de cezariana i-au nenorocit si copilasul si pe sora si cumnatul meu.si-i mai zicea doctorita neonatolog ca ce-o vrea dumnezeu dar decat sa ramana leguma mai bine sa mearga la doamne doamne..asta-i tara in care traim si fetelor mamicilor unui medic care face mii de avorturi nu-i pasa ca iti moare copilul in timp ce vine pe lume sau cu o luna doua trei sau sasa sapte inainte sa se nasca!sunt macelari manjiti cu sangele copiilor vostri!pentru ei nu sunt suflete ci bucati de carne !MACELARI!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s