Operaţiile estetice, pro sau contra

www.cotidianul.ro

Un alt subiect la care m-am gândit de-a lungul vremii şi asupra căruia nu pot încă să mă pronunţ la o manieră categorică. Este greu de susţinut cu ardoare o direcţie sau cealaltă. Ţine de opţiunea personală.

Totuşi, până acum, am reuşit să-mi conturez o opinie mai mult sau mai puţin definitivă. Operaţiile estetice sunt bine-venite doar atunci când în viaţa noastră are loc o întâmplare nefericită care provoacă sluţirea. Da, atunci găsesc în regulă să ne modelăm pentru a reveni la un aspect normal. Face parte din procesul de vindecare fizică şi afectivă.

www.acasatv.roE drept, în vremurile pe care le trăim, aspectul fizic are importanţa lui. Când avem de la natură defecte fizice flagrante care ne influenţează major din punct de vedere psihic, se cade poate să intervenim plastic. Dar atunci când suntem tineri, sănătoşi, iar aspectul nostru nu este unul respingător, sincer nu văd de ce ar trebui să ne expunem unor intervenţii chirurgicale. Mai mult: dacă ne gândim la consecinţele de ordin psihologic postoperatorii, ne dăm seamă că, de multe ori sunt mai mari decât cele produse de frustrarea anterioară operaţiei.

Este o chestiune complexă, cu multe laturi şi consecinţe, care ţine în general de priorităţile fiecăruia. Dar vă întreb acum, cât de important să fie felul în care arătăm, încât să ajungem la bisturiu, să ne expunem la riscuri ce implică sănătatea, bunul nostru cel mai de preţ? (Mai ales atunci când Dumnezeu dă frumuseţe din belşug.)

corpCa să fiu complet sinceră, când aflu că o femeie arătoasă are o singură operaţie estetică, nu mai multe, deja nu mai pot să o percep ca fiind frumoasă. Am o senzaţie uşoară de teamă când o privesc. Mă gândesc instantaneu la contrafacere, la artificial, la surogat. Parcă se devalorizează şi se compromite cumva. Nu ştiu cât de bine poate să reuşească o operaţie de mărire a sânilor, spre exemplu, încât să nu se vadă clar că e vorba de un fals. Cred că şi în ochii bărbaţilor, percepţia este asemănătoare.

Ştiu că şi machiajul intervine asupra naturaleţii, vopsitul părului de asemenea, dar operaţiile estetice implică într-o măsură mai mare sau mai mică riscuri asupra sănătăţii. Machiajul are acel titlu de provizoriu. Oricând poate fi îndepărtat şi naturaleţea, cel puţin la nivel psihologic, nu este vădit şi permanent alterată.

Repet, nu vorbesc de cazurile evidente: de probleme majore ale aspectului sau de accidente. În toate celelalte situaţii însă, nu cred că merită sacrificiul. Mai mult: mi se pare şi o opţiune superficială, de prost gust. Vorba lui Blaga: ” Frumoasă nu e în primul rând frumuseţea, ci frumuseţea uşor atinsă de nefrumuseţe.”

Anunțuri

2 gânduri despre “Operaţiile estetice, pro sau contra

  1. Nici eu nu sunt de acord cu operatiile estetice ca moft. Ar trebui ca acest gen de interventii chirugicale sa ramana la nivel de reconstructie in caz de accidente.
    Fiecare persoana este frumoasa tocmai prin unicitatea ei, iar daca toti o sa ne modificam corpul… in loc sa devenim mai frumosi, se intampla exact contrariul. Cred ca e ceva asemanator cu ceea ce simti cand vezi 2,3,…10 persoane imbracate la fel ca tine pe strada.
    Cred.

    http://zahdiva1.wordpress.com/

  2. Pingback: Oana Zăvoranu şi operaţiile estetice! « Mara Lascăr

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s